2021. július 27., keddMa Olga napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2021.07.27. Olga Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Európa elszakadna a kínai nyersanyagfüggéstől

Hirdetés

Európa elszakadna a kínai nyersanyagfüggéstől

Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság alelnöke, Ukrajnába utazott, hogy új “stratégiai partnerségről” szóló megállapodást írjon alá Denisz Smihal miniszterelnökkel, elsősorban a nyersanyagokra koncentrálva.

Az EU és Ukrajna új partnersége komolyabb globális jelentőséggel bír, hiszen amikor Oroszország elkészül az Északi Áramlat 2 néven ismert, Németországba tartó gázvezeték építésével, akkor Kijev várhatóan elesik majd a jelenlegi gáztranzitból származó bevételektől. A nyersanyagok exportja viszont új bevételi forrást jelenthet Ukrajnának.

A brüsszeli bizottság nagy reményeket fűz az Ukrajnával tervezett szorosabb kapcsolatokhoz, hiszen ezek egy jóval stabilabb nyersanyagforrást jelentenek az unió számára.

Európa jelenleg nagymértékben függ Kínától a kulcsfontosságú nyersanyagok importja terén. Például Kína biztosítja az EU ritkaföldfém szükségletének 98 százalékát. Ezek a nyersanyagok elengedhetetlenek az elektromos autók akkumulátorainál, az okostelefonokban és a szélturbináknál.

Hirdetés

A kulcsfontosságú nyersanyagok uniós listáját legutóbb tavaly szeptemberben frissítették, és akkor 30 tételt tartalmazott, köztük ritkaföldfémeket, bauxitot, lítiumot és titániumot.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/07/16/ukrajna-europaibizottsag-nyersanyag-partner/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Visszatérhetnek a katonáink Kabulba, de nem mindenki rajong az ötletért

Visszatérhetnek a katonáink Kabulba, de nem mindenki rajong az ötletért

Június 24-én jelent meg Magyarország új Nemzeti Katonai Stratégiája, ami a sajtóban viszonylag kevés figyelmet …