2020. április 1., szerdaMa Hugó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 327,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
2020.04.01. Hugó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 327,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Eurókötvények kiadását javasolja kilenc uniós vezető

Hirdetés

Eurókötvények kiadását javasolja kilenc uniós vezető

Eurókötvények kibocsátását kéri kilenc uniós ország vezetője egy közös levélben, hogy a koronavírus miatt keletkező gazdasági károkat orvosolni tudják. A négy legnagyobb európai gazdaság közül három – francia, olasz és spanyol – vezetői is aláírták a Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének címzett dokumentumot, ami hamar kiszivárgott a sajtónak.

Hirdetés

Charles Michel az Európai Tanács elnöke

Charles Michel az Európai Tanács elnöke

Fotó: Olivier Hoslet / MTI / EPA

A helyzet súlyosságára való tekintettel a belga, francia, görög, ír, olasz, luxemburgi, portugál, szlovén és spanyol állam- és kormányfők azt javasolják

kezdjünk el dolgozni egy olyan közös adósságkezelési eszközön, amelyet egy európai intézmény ad ki, és azonos módon, az összes tagállam számára biztosít piaci finanszírozást.

A köznyelvben csak eurókötvényként emlegetett megoldás lényege az, hogy az adósságért nem a tagállamok vállalnának felelősséget egyenként, hanem az EU egésze. Az ötlet már az eurózóna 2009-ben kezdődő válsága idején is felmerült, de akkor elbukott a tagállamok ellenállásán. Az egyik ok az volt, hogy sokan – élükön Németországgal – nem akartak garanciát vállalni a túlzott költekezés miatt bajbajutott államok adósságáért, mivel félő lett volna, hogy végül nekik kell az egész cehet megfizetni. Emellett a közös kötvények kibocsátása hatalmas lépés lett volna a fiskális föderalizáció felé is, amelyben a tagállamok az EU javára lemondanak a pénzügyi önállóságukról.

Az eurózóna pénzügyminiszterei kedden már tárgyaltak a közös adósság ötletéről, de még arról sem tudtak megegyezni, hogy az eurózóna válsága során kompromisszumos megoldásként, az EU-tól teljesen különböző nemzetközi szervezetként bejegyzett  garanciaalapon, az Európai Stabilitási Mechanizmuson (ESM) keresztül hitelezzenek-e a tagállamoknak. Az uniós vezetők csütörtökön újra napirendre veszik az ügyet.

A kilenc vezető azt is kéri Charles Micheltől, hogy

a 2020-as és 2021-es uniós költségvetésben hozzanak létre egy külön kiadási tételt a koronavírus okozta károk enyhítésére.

Azt is el szeretnék érni, hogy az uniós vezetők felhatalmazást adjanak az Európai Bizottságnak arra, hogy járványügyi stratégiát dolgozzon ki.


Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,

És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a […]A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/eurologus/2020/03/25/eurokotveny_koronavirus_kilenc_vezeto_javaslat_eu_csucs/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Koronavírusos az orvos, aki múlt héten Putyinnal találkozott

Koronavírusos az orvos, aki múlt héten Putyinnal találkozott

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Az …