2020. november 26., csütörtökMa Virág napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
2020.11.26. Virág Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / EU-diplomata az Indexnek: Még csak tesztelték a magyarokat!

Hirdetés

EU-diplomata az Indexnek: Még csak tesztelték a magyarokat!

Rengeteg pénzről – az EU 2021-27-es keretköltségvetését és a járvány miatti helyreállítási alapot is számolva 1820 milliárd euróról – van szó ezekben a hetekben Brüsszelben. Éppen ezért a külföldi visszhangok is rendkívül felfokozott hangulatot tükröznek; nemcsak a hazai ellenzék emleget árulást, lopást és történelmi bűnt annak nyomán, hogy Orbán Viktor kormánya hétfőn kilátásba jelezte az EU-költségvetés megvétózását, amiért a sokat emlegetett jogállamisági feltételt is a büdzséhez akarja Brüsszel kapcsolni. 

Mindenki tudja, hogy ez patthelyzet. Válaszúthoz érkeztünk, és senki nem tudja, hová vezet ez. Csak azt tudjuk, hogy az egész (költségvetési – a szerk.) csomagot nem lehet elfogadni addig, amíg magunk mellé nem állítottuk a magyarokat 

– mondta a Politico brüsszeli hírportálnak egy vezető uniós illetékes, hozzátéve, 

Hirdetés

Folytatni fogjuk a kontultációkat, de egy ponton a magyaroknak ki kell tenniük a kártyáikat az asztalra. Máskülönben nagy sz.rban vagyunk. 

Egy, a brüsszeli tárgyalásokon tegnap is részt vevő uniós diplomata – aki ugyanakkor neve és nemzetisége elhallgatását kérte – a következő helyzetképet adta az Indexnek. Tegnap az EU soros elnöksége politikai állásfoglalásokat kért a tagállamoktól három kérdésben, azt tesztelve, mennyire elszántak a magyarok abban, hogy készek megvétózni akár az EU egész költségvetését. Mint kiderült, nagyon elszántak, sőt a lengyelek is melléjük álltak. 

Ugyanakkkor semmilyen jogszabályt nem fogadtak el vagy utasítottak el tegnap Brüsszelben. a magyar vétófenyegetés egyelőre olyan, mint egy szándéknyilatkozat egy tényleges üzlet előtt. 

Varga Judit igazságügyi miniszter hétfő késő este az Indexnek azt nyilatkozta, zsarolóeszközként használják fel hazánkkal szemben a jogállamisági mechanizmust, ezért ilyen elszántak. 

Diplomata forrásunk azt mondta: az EU-elnökség hétfőn három jogszabályban kért politikai állásfoglalást. Ezek: 

  • az úgynevezett kondicionalitási rendelet, amellyel az EU-pénzeket a jogállamisági feltételekhez kötnék, azaz a sokat bírált Magyarországtól és […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2020/11/17/eu-diplomata_meg_csak_teszteltuk_a_magyarokat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Beismerő vallomást tett Robert Fico volt igazságügyi államtitkára

Beismerő vallomást tett Robert Fico volt igazságügyi államtitkára

Továbbgyűrűzik a Jan Kuciak gyilkosság keltette politikai botrány Szlovákiában, ahogy Robert Fico korábban éhségsztrájkba kezdett …