2022. január 17., hétfőMa Antal napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 309,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
2022.01.17. Antal Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 309,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Éppen 75 évvel ezelőtt döntötték el, hogy segítenek a világban bajba jutott gyerekeken

Hirdetés

Éppen 75 évvel ezelőtt döntötték el, hogy segítenek a világban bajba jutott gyerekeken

A történet kezdete

A második világháború pusztítása mindent és mindenkit elért akkoriban. A világégés ugyan vége tért, azonban a háborúban részt vett államoknak rengeteg csapással kellett szembesülniük, ezek között ott volt, hogy sok gyerek lett árva, éheztek és többen pedig betegségekkel is küzdöttek. Ezért az 1945 októberében megalapított Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ)

1946. december 11-én létrehozta a gyermekvédelmi szervezetét, az UNICEF-et, amely ételt, ruhát és gyógyszert biztosított a gyerekeknek.

Hirdetés

De szerencsére nem álltak meg ennyinél.

Az elmúlt fél évszázad

1953-ban az ENSZ Közgyűlése meghosszabbította az UNICEF mandátumát határozatlan időre, ezt követően pedig az UNICEF globális kampányt indított a frambőzia ellen, amely több millió gyereket érintett, viszont penicillinnel tudták kezelni.

Ezt követően 1959-ben elfogadták a Gyermekek jogairól szóló nyilatkozatot, amely deklarálta a gyermekek védelemhez, oktatáshoz, egészségügyi ellátáshoz, megfelelő lakhatáshoz és táplálkozáshoz való jogát.

 Természetesen egyenes következménye lett ennek, hogy az UNICEF elkezdte bővíteni működési körét, és 1961-től kezdve már az oktatással is foglalkozott, többek között tanári képzésekkel, valamint az osztálytermi felszereltségekkel.

Az UNICEF tevékenységét 1965-ben Nobel béke-díjjal ismerték el a „nemzetek közötti testvériség előmozdításáért”. Története során pedig töretlenül haladt előre a gyermekjogi szervezet.

1989-ben A Gyermek jogairól szóló egyezményt az ENSZ Közgyűlése fogadta el, és 1990 szeptemberében lépett életbe.

 A történelem legszélesebb körben és leggyorsabban elfogadott emberi jogi egyezménye lett. A ’90-es és a kétezres években több publikáció kapott nyilvánosságot, amelyek a gyerekek további jogainak támogatásáról szóltak, valamint a fejlődő országokban segítségre szoruló fiatalok támogatását voltak hivatottak a fókuszba emelni.

Több országban is segítenek

Az UNICEF több mint 190 országban képviselteti magát, olyan helyeken a világon, ahol a legnagyobb szükség van arra, hogy támogassák a rászoruló gyermekeket és fiatalokat.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/12/12/az-unicef-75-eve-segit-a-gyerekek-helyzeten/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Metró elé lőktek egy nőt Brüsszelben

Metró elé löktek egy nőt egy brüsszeli metróállomáson. A rendőrség szerint szándékos gyilkossági kísérlet történhetett, …