2021. szeptember 28., keddMa Vencel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.09.28. Vencel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Enron: a kreatív könyvelés nagyágyúja

Hirdetés

Enron: a kreatív könyvelés nagyágyúja

Az Enront 1985-ben alapította Kenneth Lay, miután egyesült a Houston Natural Gas Corporation és az InterNorth, a vállalat hivatalos új neve a HNG InterNorth lett, amit csak 1986-ban kereszteltek Enronra. Jeffrey Skilling, a vállalat egykori tanácsadója rövidesen vezérigazgató lett, színre lépésével rövidesen komoly nyereség realizálódott a cégben.

Az Enron munkatársai a cég houstoni irodájában 2001. október 15-én

Az Enron munkatársai a cég houstoni irodájában 2001. október 15-én

Fotó: Phillippe Diederich / Getty Images Hungary

A bőség időszaka

A vállalat fokozatosan bővítette tevékenységét, és a földgáz-kereskedelem mellett áramtermeléssel és -kereskedelemmel, valamint széles sávú adatátvitellel is foglalkozni kezdett. Az Enron kilencvenes évekbeli felíveléséhez nagyban hozzájárult a felső vezetés kimagasló üzleti érzéke, illetve agresszív politikája. Itt Andrew Fastow pénzügyi igazgató nevét és a már említett Skilling tehetségét érdemes megemlíteni.

Hirdetés

Az Enron tíz év alatt Amerika hetedik legnagyobb vállalatává vált. 2000-ben már százmilliárd dollár forgalmat bonyolított.

A kétezres évek elején – az egyre szigorúbb verseny következtében – viszont számottevően csökkenni kezdtek a bevételei. Ezek ellensúlyozására a cégvezetés egyre több olyan kétes számviteli gyakorlatot kezdett alkalmazni, amelyek előrevetítették a bukást. Bevett gyakorlattá vált, hogy a veszteségeket a független leánycégek nyereségeként tüntessék fel az anyavállalatnál, így a befektetők cég iránti bizalma töretlen maradt. 

A vállalat ezenkívül egyes kereskedelmi szerződéseinek jövőbeni realizált hozamát nyereségként tüntette fel az eredménykimutatásaiban, a magasabb profit illúzióját keltve ezzel.

Így fordulhatott elő, hogy sokan az Enron majdani profitja révén kaptak már a szerződések lezárta után busás jutalékot. A vállalat adminisztrációját a kor egyik legnagyobb könyvelőirodája, az Arthur Andersen vezette, amely nemcsak könyvvizsgálóként, hanem tanácsadóként is jelen volt az Enron életében.

A bukás

2001 februárjában Skilling vette át a vezérigazgatói posztot, míg Lay maradt az elnök, de nem sokáig. Skilling augusztusban váratlanul lemondott. Ekkor már gyűltek a sötét fellegek az Enron felett, miután Sherron Watkins, a cég könyvvizsgálója az esetleges számviteli szabálytalanságokra hívta fel Lay figyelmét. Egyre több elemző kezdte kétségbe vonni a cég pénzügyi kimutatásait. Lay úgy próbálta elsimítani az ügyet, hogy a vállalat igényeit mindenben kielégítő saját ügyvédi irodájukat bízta meg (Wilson & Elkins) a vizsgálatokkal.

Az ENRON októberben sokkolta a piacot, mert a harmadik negyedévben 638 millió dolláros veszteséget jelentett. Nemsokára az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) megkezdte az ENRON pénzügyi tranzakcióinak mindenre kiterjedő vizsgálatát.

A következő csapás november 8-án érkezett, amikor bejelentették, hogy az Enron az utolsó öt évben 586 millió dollárral kevesebb veszteséget vallott be. Az Arthur Andersen könyvvizsgáló pedig elkezdte az iratmegsemmisítést. Az Enron aztán már hibát hibára halmozott. Megkeresték az akkori kereskedelmi minisztert, Donald Evanst, és arra akarták rávenni, hogy járjon közbe a Moody’s hitelminősítőnél, hogy ne minősítsék le a céget. […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/08/03/az-enron-tundoklese-es-bukasa/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Sorra törlik közösségi médiás tartalmaikat a tálibokat kritizáló felhasználók

Sorra törlik közösségi médiás tartalmaikat a tálibokat kritizáló felhasználók

Az augusztus 15-ei hatalomátvétel előtt több befolyásos közösségi média felhasználó is volt Afganisztánban, akik nyíltan …