2024. június 15., szombatMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Emmanuel Macron hatalmasat bukott, időközi választást kezdeményez

Hirdetés

Emmanuel Macron hatalmasat bukott, időközi választást kezdeményez

Cikkünk frissül…

Mint korábban írtuk, a választást Emmanuel Macron ellenfelének, Marine Le Pennek a pártja nyerte meg nagy fölénnyel. A párt elnöke, Jordan Bardella korábban azt közölte, ha győznek, akkor időközi választást követelnek.

A Sky News szerint Emmanuel Macron (az eddig megjelent, becsült eredményekre reagálva)

bejelentette, hogy feloszlatja a nemzetgyűlést, és kezdeményezi az időközi választás kiírását.

Hirdetés

A francia elnök vasárnap este az Elysée-palotában kijelentette, hogy nem tehet úgy, mintha semmi sem történt volna, és elismerte, hogy az uniós választások nem tettek jót kormányának. „A nacionalisták felemelkedése veszélyt jelent Franciaországra és Európára” – tette hozzá.

Úgy döntöttem, hogy a szavazással visszaadom önöknek a parlamenti jövőnkről való döntést. Ezért feloszlatom a nemzetgyűlést

– mondta Emmanuel Macron a Sky News szerint.

Ezért dönthetett így a francia elnök 

A Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés (Rassemblement National) a legfrissebb adatok szerint nagyjából 32 százalékkal győzött a választáson a tagállami becslések szerint (ez 10 százalékos növekedést jelent a 2019-es eredményükhöz képest).

Mindeközben Macron Reneszánsz (Renaissance) pártja ennek még a felét sem kapta meg: mindössze 15 százalékot tudtak begyűjteni jelen állás szerint.

A francia elnök már azt is bejelentette, hogy 

A VÁLASZTÁST KÉT FORDULÓBAN FOGJÁK TARTANI: JÚNIUS 30-ÁN, VALAMINT JÚLIUS 7-ÉN. 

Marine Le Pen mindeközben üdvözölte Emmaneul Macron döntését, és kijelentette, hogy pártja „kész átvenni a hatalmat, ha a franciák bizalmat szavaznak nekünk a közelgő országos választásokon”. 

Ez a történelmi szavazás azt mutatja, hogy amikor az emberek szavaznak, akkor az emberek győznek […] Készek vagyunk a hatalom gyakorlására, a tömeges migráció megszüntetésére, a vásárlóerő előtérbe helyezésére. Készen állunk arra, hogy Franciaországot újra élővé tegyük

– mondta Marine Le Pen egy párizsi nagygyűlésen, az éljenző támogatói előtt a BBC szerint.

Nagy meglepetés, nagy kockázat Macronnak 

Hugh Schofield, a <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/ep/2024/valasztas/2024/06/09/franciaorszag-emmanuel-macron-idokozi-valasztas-parlament-feloszlatasa/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ferenc pápa a mesterséges intelligenciáról egyeztetett a világ vezetőivel

A katolikus vezető helikopteren érkezett, majd amikor kiszállt „Még megvagyok, és látom, te is!” kiálltással …