2021. november 30., keddMa András, Andor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 368,00 Ft | USD: 326,00 Ft | CHF: 353,00 Ft
2021.11.30. András, Andor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 368,00 Ft | USD: 326,00 Ft | CHF: 353,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Emberekből számok: egy izraeli bíróság felfüggesztette a náci megbélyegzés eszközének árverését

Hirdetés

Emberekből számok: egy izraeli bíróság felfüggesztette a náci megbélyegzés eszközének árverését

„Egy ilyen gonosz szerszámnak nem lehet tulajdonosa” – idézte a Times of Israel a vészkorszak túlélőinek érvelését, amihez a Jad Vasem is csatlakozott. A holokauszt emlékhatósága erkölcsileg elfogadhatatlannak tartja a kegyeletsértő tárgyak értékesítését.

A hírhedt auschwitz-birkenaui koncentrációs táborokban a rabok megbélyegzésére használt, szó szerint a sorsukat is megpecsételő eszközt a Tzolman’s Auctions, egy jeruzsálemi aukciósház tervezte árverésre bocsátani.

Auschwitz-Birkenauban 1940 és 1945 között egymillió zsidót öltek meg, több tízezer másik, köztük katolikus lengyelekkel, romákkal és szovjet hadifogollyal együtt.

„Az eredeti billoggal az auschwitzi foglyokra tetoválták a számokat” – olvasható a Tzolman honlapján, amit az egyik „legmegdöbbentőbb holokauszttárgynak” neveztek.

Hirdetés

Az nem derült ki, hogy ki bocsátotta áruba a tárgyat, amelynek értékét 30-40 ezer dollárra (9-12 millió forintra) becsülték.

A Tzolman’s szerint a világon csupán három ilyen készlet ismert, és ez mindegyik közül a legnagyobb. A másik kettőt egy szentpétervári katonai múzeumban és az auschwitzi koncentrációs táborban állították ki.

Az értékesítés ellen tiltakozó Jad Vasem Intézet szerint az eszköz – Izrael holokauszt-emlékhelyeként – őket illeti. A bírósági keresetet azonban a Holokauszttúlélők Izraeli Szervezeteinek Központja nyújtotta be.

„Az eladása törvénytelen, és ellenkezik a közszemérem elvével” – írta jogi képviselőjük. „Ez a tárgy nem magántulajdon, hanem egy szörnyű emlék, amely bizonyítékul szolgál a nácik és segítőik bűneire” – érvelt David Fohrer.

Eredetileg szarvasmarhák megbélyegzésére használták

A bíróság ideiglenes jelleggel, de haladéktalanul felfüggesztette a billog árverését, végső ítéletét pedig november 16-án fogja kimondani.

Az izraeli holokauszttúlélők központjának vezetője szerint ilyen tárgyaknak múzeumban van a helyük.

„Ilyesmivel nem szabad kereskedni, és semmiképpen sem lehetnek magántulajdonban” – mondta Colette Avital. Ezeket az eszközöket különösen kegyetlen bűnökre használtak, arra, hogy „az embereket emberekből számokká változtassák” – hangoztatta.

A billogot a mind a mai napig működő Aesculap gyártotta – eredetileg szarvasmarhák azonosítására. Az aukciósház szerint az árverésre bocsátott készlet a bélyegzők mellett a használati útmutatót is tartalmazza. A Tzolman’s azonban megjegyezte, hogy az állatok jelölésére szolgáló bélyegzők tízszer nagyobbak voltak, mint az árverésre felkínált bélyegzők, így – mint írják – kétségtelen, hogy a rabok tetoválására gyártották őket.

Dani Dayan, a Jad Vasem elnöke közölte, hogy a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/11/12/itraeli-birosag-felfuggesztette-naci-relikviak-arvereset/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ismét Putyin közvetítése kellett Örményország és Azerbajdzsán megbékéléséhez

Ismét Putyin közvetítése kellett Örményország és Azerbajdzsán megbékéléséhez

Jereván hiába kért korábban katonai segítséget Moszkvától, az orosz elnöktől mindketten a békét szimbolizáló olajfa …