2021. augusztus 3., keddMa Hermina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.08.03. Hermina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Éltes kora dacára divatos: 75 éves a bikini

Hirdetés

Éltes kora dacára divatos: 75 éves a bikini

Louis Réard a francia gépészmérnök azonban nem talált olyan modellt, aki hajlandó volt viselni, ezért Micheline Bernardinit, a Casino de Paris sztriptíztáncosnőjét szerződtette a bikini 1946. július 5-i bemutatójára – idézte fel a történteket egy korabeli cikk, míg egy másikban az eredeti tervrajzot illusztrálták.


Micheline Bernardini


10

Micheline BernardiniGaléria: Éltes kora dacára divatos: 75 éves a bikiniGaléria: Éltes kora dacára divatos: 75 éves a bikini(Fotó: Bettmann / Getty Images Hungary)

Hirdetés

Az időzítés nem volt véletlen. Az amerikai hadsereg négy nappal korábban éppen azzal hívta fel magára a világ figyelmét, hogy atombombát tesztelt a Csendes-óceán déli részén található Bikini-atollon. A bikini méretéhez hasonló parány szigeteket az őslakosok Pikinninek hívták – ezt vették át a német gyarmatosítók.

Réard azt remélte, hogy az általa tervezett fürdőruha leleplező stílusa a névadó Bikini-atollnál történt kísérlethez hasonló „robbanásszerű kereskedelmi és kulturális reakciót” vált ki.

A mérnök nem tévedett: a testfelület ilyen mértékű mutogatása akkoriban nem volt elfogadható. A nőknek szoknyát és hosszú kötényt kellene felvenniük ahelyett, hogy szégyentelenül levetkőznének – hőzöngtek az erkölcs csőszei.

A bikinit hosszú évekre betiltották a nyilvánosság előtt. Még a híres divatlap, a Vogue is elvetette az apró fürdőruha népszerűsítését. A rebellis – és persze vonzó, jó testű – Marilyn Monroe és Brigitte Bardot azonban makacsul ragaszkodott a bikinikhez, amelyben rendszeresen fotózták őket – írta a Deutsche Welle.

A fordulópont csak a kétrészes fürdőruha megjelenése után 15 évvel, 1962-ben következett be. A Dr. No című James Bond-filmben a svájci szexbomba, Ursula Andress egy felejthetetlen jelenetben viselt egyet, amivel a szójátékos Dr. No bikini néven vonult be a történelembe.

Az emlékezetes darab 2001-ben egy árverésen 61 500 dollárért kelt el.

Nincs új a nap alatt

Szó szerint. A kétrészes ruha ugyanis már az ókorban megjelent.

Egy két leopárdon lovagló anyaistennő bikinire hasonlító öltözéket viselt Çatalhöyükben, méghozzá a kálkolit korban, vagyis i. e. 5600 évvel – legalábbis James Mellaart régész leírása szerint. Çatalhöyük mellesleg igencsak messze van a tengerparttól; Anatólia szívében fekszik. A kétrészes viselet a görög-római világig vezethető vissza, ahol a női sportolókat bikini-szerű ruhadarabokban ábrázolják a feltárt urnákon és festményeken, amelyek jóval az időszámításunk előtti évezredekből maradtak fenn.

A Győztes megkoronázása […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/07/12/eltes-kora-dacara-divatos-a-bikini/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kövér László: Közép-Európa nemzetei egymást riválisnak tekintve nem tudják érvényesíteni érdekeiket

Kövér László: Közép-Európa nemzetei egymást riválisnak tekintve nem tudják érvényesíteni érdekeiket

Mi, magyarok az elmúlt száz esztendőben megtanultuk, hogy csak akkor nyerhetünk igazán, ha Közép-Európában és …