2021. szeptember 24., péntekMa Gellért napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.09.24. Gellért Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Eltávolították a rabszolgatartó Konföderáció tábornokának lovasszobrát

Hirdetés

Eltávolították a rabszolgatartó Konföderáció tábornokának lovasszobrát

Eltávolították Robert E. Lee tábornok, az amerikai polgárháborúban a déli csapatok főparancsnoka Virginia állam fővárosában, Richmondban lévő lovasszobrát – közölte az MTI.

A szobor lebontási tervét Ralph Northam, Virginia állam kormányzója jelentette be még 2020 júniusában, tíz nappal az után, hogy meghalt George Floyd, az a fekete férfi, akinek rendőri intézkedés közben kilenc percen át térdeltek a nyakán.

A legfelső bíróság a múlt héten döntött a szobor sorsáról, miután elutasított két keresetet, amelyek kifogásolták és ellenezték az eltávolítását.

A hét méter magas, 12 tonnás bronz lovasszobrot Antonin Mercié francia szobrász készítette 1890-ben, vagyis 131 év után, szerdán emelték le a 13 méter magas talapzatáról.

Hirdetés

Bár voltak, akik szerint az eltávolítása a történelem eltörlésével egyenlő, az emlékművet sokan sértőnek tartották, mivel a déli rabszolgatartó Konföderáció tábornokának állított emléket, igaz, Robert E. Lee nem támogatta a rabszolgatartás intézményét.

Korábban már több mint egy tucat konföderációs szobrot távolítottak el Richmondban.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/09/08/george-floyd-rabszolgatartas-black-lives-matter-egyesult-allamok-robert-e-lee-polgarhaboru/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A tömeges kitoloncolások miatt lemondott az Egyesült Államok haiti különleges megbízottja

A tömeges kitoloncolások miatt lemondott az Egyesült Államok haiti különleges megbízottja

Lemondott az Egyesült Államok haiti különmegbízottja, éles hangvételű felmondólevelében bírálva a washingtoni vezetést, amiért haiti …