2023. június 1., csütörtökMa Tünde napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 348,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
2023.06.01. Tünde Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 348,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Először vethette be Ukrajna az amerikai „okosbombákat”, halálos pusztítást végeztek Bahmutnál

Hirdetés

Először vethette be Ukrajna az amerikai „okosbombákat”, halálos pusztítást végeztek Bahmutnál

Az Ukraine Weapons Tracker Twitter-oldal bejegyzése szerint vélhetően először vetették be az ukránok az Egyesült Államoktól kapott „okosbombákat”. A JDAM (Joint Direct Attack Munition) kifejezés lényegében egy irányítórendszert takar, amely különféle bombákra szerelhető fel, és lehetővé teszi a távvezérlésüket. 

A videó szerint négy GBU–62-es bombát dobtak le Bahmutnál egy orosz lőszerraktárra, valamint egy katonai felvonulás területére.

Hirdetés

Nem túlzás azt állítani, hogy pusztító és nagy hatótávolságú fegyverről van szó. A JDAM-mel felszerelt bombák nagyjából ugyanakkora hatótávolsággal rendelkeznek, mint az ukránok által kapott HIMARS-ok, azzal a különbséggel, hogy a robbanófejük tízezerszer akkora méretű – nagyjából ezer kilogrammos – is lehet, mint a HIMARS-ok által kilőtt rakétáké.

#Ukraine: Presumably one of the first videos showing US-delivered ???????? guided bombs with JDAM-ER kits in action in Bakhmut, #Donetsk Oblast.

Four GBU-62 were dropped on what is claimed to be an ammo storage point and Russian military staging area. pic.twitter.com/xExafWGAx0

— ???????? Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) April 25, 2023

A bombák GPS-alapúak, valamint inerciális navigációs rendszerrel is rendelkeznek, ami azt jelenti, ha a GPS jeleit sikerül megzavarni, a bomba akkor is nagy eséllyel célba ér (a csapás pontossága természetesen valamelyest csökken). A hordozó repülőgépek szinte bármilyen időjárási körülmény között el tudják indítani a bombát, majd ha ez megtörtént, akkor vissza is repülhetnek a bázisra, mivel ezt követően távolról a célba lehet vezérelni a robbanószert.

Ezzel a fegyverrel az ukránok olyan objektumok elpusztítására lesznek képesek, amelyekhez az eddig leggyakrabban használt csapásmérő fegyvereik nem voltak elegendőek.

Márciusban már napvilágot látott egy videó, amelyről azt állították, hogy egy JDAM bevetése látszik rajta, ezt azonban az OSINTDefender nevű szakblog <a href="//index.hu/kulfold/2023/03/10/haboru-oroszorszag-ukrajna-bomba-okosbomba-jdam-bevetes-alhirek/" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/04/26/haboru-orosz-ukran-konfliktus-bahmut-okosbomba-ukrajna-egyesul-allamok-jdam/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Brit munkáspárti vezető: Nagy-Britannia jövője az Európai Unión kívül van

Brit munkáspárti vezető: Nagy-Britannia jövője az Európai Unión kívül van

Sir Keir Starmer a Daily Express című radikálisan EU-szkeptikus brit napilap skóciai kiadásában közölt írásában …