2022. december 2., péntekMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2022.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Elon Musk az irániak segítségére siet, náluk is bekapcsolja a Starlink-féle műholdas internetet

Hirdetés

Elon Musk az irániak segítségére siet, náluk is bekapcsolja a Starlink-féle műholdas internetet

Elon Musk, a SpaceX és a Tesla nevű cégek első embere azt ígérte, aktiválni fogja Iránban a Starlink műholdas internethálózatot, hogy így segítse a helyi tüntetők és a lakosság dolgát. A gesztus az amerikai kormány nyilatkozatára tett válaszlépés is, aminek célja, hogy az irániak ne maradjanak – tartósan – internet nélkül.

Az országban már hosszabb zajlanak az utcai tiltakozások és zavargások, amiket egy fiatal iráni nő, a mindössze 22 éves Mahsza Amini halála váltott ki; a nőt az erkölcsrendészet az öltözködésével kapcsolatos szabályok figyelmen kívüli hagyása miatt vette őrizetbe. Ezt azért tették, mert a vádak szerint nem viselte a kötelezően előírt ruhadarabot, a hajat is eltakaró hidzsábot. Szemtanúk szerint a nőt még a rendőrautóban összeverték, ami miatt kómába esett, később pedig elhunyt. Az iráni hatóság több közleményében is tagadta, hogy köze lenne az illető halálához: azt állították, hogy Mahsza Amini hirtelen szívelégtelenségben halt meg. Egy másik reakciójukban pedig „szerencsétlen incidensnek” nevezték az ügyet.

Úgy néz ki, lenullázták az ügyfelek telefonszámláit a hackerek Iránban

Az iráni tiltakozási hullám közepette feltörhették az ország legnagyobb mobilszolgáltatóját. A kormányzat eközben már mobiljátékok elérését is blokkolja, hogy nehezítse a lakosság tagjai között zajló kommunikációt.

Hirdetés

Az eset országos felháborodást váltott ki, véres tüntetésekkel, aminek az iráni vezetés az internet, valamint a közösségimédia-platformok korlátozásával próbált véget vetni – a demonstrálók ezek hiányában ugyanis nehezebben tudnak kommunikálni, menekülési útvonalakat keresni és helyzetjelentést adni társaiknak. (Az internet korlátozásával járó kollektív büntetés amúgy bevett szokás a Közel-Keleten, és Iránban sem először élnek ilyesmivel.) Az Anonymous nemzetközi hackercsoport közben állami weboldalakat tett használhatatlanná, majd pedig térfigyelő kamerák százai fölött vette át az irányítást.

Sorra lövi le a kormányzati weboldalakat az Anonymous, esnek el a térfigyelő kamerák is Iránban

Az Irán-hadművelet részeként állami honlapokat vett célkeresztjébe az Anonymous-hackercsoport. Az országban továbbra is zajlanak az erkölcsrendészet és az erőszakos vezetés elleni tüntetések.

Ebbe a helyzetbe kapcsolódhat be tehát Elon Musk – illetve az űripari milliárdos érdekeltsége, a műholdas internetet szolgáltató Starlink. Az Interesting Engineering szerint bár Iránnal szemben több szankciót is hoztak a nyugati kormányok, továbbá az Egyesült Államok, Musk az űrinternet miatt kivételt jelent, így a szigorítás ellenére cége biztosítja a hálózati eszközöket az irániaknak. Ahhoz ugyanis, hogy helyben is működjön az űrből érkező net, vételi egységekre is szükség van. (Hasonlóan ahhoz, ahogy Ukrajnában is megoldották.) Musk már jelezte, hogy cége kész segítséget nyújtani, és a technikai akadályok is leküzdhetők szerinte.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20220925_elon_musk_starlink_muholdas_internet_iran_tiltakozas_mahsza_amini_internet#rss

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Újabb országban büntetik börtönnel a házasságon kívüli szexet

Újabb országban büntetik börtönnel a házasságon kívüli szexet

Az új büntető törvénykönyvet várhatóan még az idén elfogadja az indonéz parlament. Tilos lesz a …