2022. szeptember 27., keddMa Adalbert napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
2022.09.27. Adalbert Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Elmaradt Vlagyimir Putyin kedd esti történelmi beszéde

Hirdetés

Elmaradt Vlagyimir Putyin kedd esti történelmi beszéde

A sajtó világszerte az orosz elnök beszédére várt, amelyet kedd délután jelentettek be. A tervek szerint Vlagyimir Putyin mellett Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter is felszólalt volna kedd este.

A beszéd eredetileg moszkvai idő szerint este 8 órakor kezdődött volna, és a témája az oroszok által elfoglalt ukrajnai területeken tartandó „népszavazások”, valamint a részleges vagy teljes mozgósítás elrendelése lehetett volna, amelyről újabb törvénymódosításokat fogadtak el kedden. Arról, hogy az oroszok új lépései milyen következménnyel járhatnak, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Aztán kiderült, hogy szerdára halasztották 

Az oroszok először közölték, hogy a beszédet „késleltetik” (hogy ez mit jelent, az nem derült ki). Este 9 óra után a közösségi médiában arra hívták fel a figyelmet, hogy az orosz Russia Today propagandaoldalon és más orosz sajtótermékeknél is eltűnt a beszámoló arról, hogy Vlagyimir Putyin elnök kedd este beszédet mond.

A Moszkovszkij Komszomoletsz nevű lap mindeközben azt írta, hogy

Hirdetés

DMITRIJ PESZKOV ELNÖKI SZÓVIVŐT HIÁBA HÍVták AZ ÚJSÁGÍRÓK kedd este, NEM TUDtÁK ELÉRNI. 

Ezután a nagyobb nemzetközi oldalakon is azt írták, hogy várhatóan elmarad a beszéd, és a televíziók lekapcsolták az élő online közvetítéseket. 

Menjetek aludni!

– Este 9 óra után ezt az üzenetet írta a saját Telegramján Margarita Simonyan, a Russia Today szerkesztője is. 

Vlagyimir Szolovjev, Putyin műsorvezető barátja ugyanezzel kapcsolatban annyit posztolt a Telegramon, hogy „majd holnap”. A Sky News szerint Szergej Markov, Putyin volt tanácsadója pedig azt írta a saját Telegramján, hogy a beszédet szerdára halasztották.

Reggel bejátsszák a videóra vett beszédet

A fenti értesüléseket erősítette meg a Forbes orosz oldala is. Ők két, az elnöki hivatalhoz közel álló forrástól úgy értesültek:

VLAGYIMIR PUTYIN VIDEÓRA VETT BESZÉDÉT NÉHÁNY ÓRA MÚLVA FOGJÁK BEJÁTSZANI, AMIKOR AZ ORSZÁG TÁVOL-KELETI TERÜLETEIN „FELÉBREDNEK AZ EMBEREK”.

A Forbes azt nem közölte, hogy pontosan mikor játszhatják be a beszédet (és Vlagyivosztokban például már reggel van cikkünk írásakor, ott ugyanis Budapesthez képest 8 óra az időeltolódás).

Ezzel összefüggésben felmerült, hogy a késleltetés oka az lehet: a hatóságok le akarják zárni a határokat azért, hogy a mozgósítás hírére a hadköteles korú férfiak ne hagyhassák el az országot. 

A beszédre tehát magyar idő szerint szerda hajnalban lehet számítani. Az alábbiakban sorra vesszük, hogy miként bontakoztak ki a beszédig az események.

Beindult a pánik Oroszországban, már éjféltől minden megváltozhat

Hivatalosan meg nem erősített, az orosz Telegram-csatornákon terjedő értesülésekben azt írták, hogy már kedd éjféltől drasztikus változások jöhetnek Oroszországban. 

AKKOR UGYANIS MEGTILTHATJÁK AZ ÖSSZES HADKÖTELES KORÚ, 18 ÉS 65 ÉV KÖZTI FÉRFINAK, HOGY ELHAGYJÁK AZ ORSZÁGOT.

Ha ez valóban így lesz, akkor az egyértelmű jele lehet annak, hogy Oroszországban kezdetét veszi a mozgósítás. Cikkünk írásakor azonban minderről még nem volt hivatalos információ. 

A közösségi médiában megjelent bejegyzések szerint Oroszországban már pánikhangulat van. „Minden repülőjegyet lefoglaltak, a határokon beállt a forgalom, az utcákon pánik van” – olvasható az egyik, az orosz VKontakte-ról származó bejegyzésben.

Best post by Russian friend on VK. “All flights booked, traffic stopped, borders jammed, streets in chaotic panic. Reminiscent of the last days in Afghanistan, but it’s now Russians climbing on wings of planes & roofs of busses. Complete pandemonium running from Putins Taliban”

— Советский пропагандистский робот (@PutinHasNoPenis) September 20, 2022

Belaruszban már be is jelentették a mozgósítást

Mindeközben Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök – nagy meglepetésre – bejelentette, hogy mozgósítja a saját erőiket. 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/09/20/vlagyimir-putyin-beszed-orosz-ukran-haboru-referendumok-donyeck-luhanszk-mozgositas-szergej-sojgu-vedelmi-miniszter/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Közúti balesetben halt meg egy vajdasági kézilabdázó

Pénteken halálos közúti balesetet szenvedett Marija Pavlović, 1988-as születésű, temerini kézilabdázó. A Vajdasági Kézilabda Szövetség …