2021. március 1., hétfőMa Albin napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
2021.03.01. Albin Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Elfogadták az iszlamizmus elleni törvényt Franciaországban

Hirdetés

Elfogadták az iszlamizmus elleni törvényt Franciaországban

Első olvasatában nagy többséggel elfogadta a törvényhozás alsóháza a bírálói szerint „iszlámellenes″ törvénytervezetet Franciországban.

 A „köztársaság elveinek megerősítése″ nevet viselő jogszabály célja a vallási és etnikai alapú szeparatizmust megakadályozni, vagyis azt, hogy egyes csoportok elszigeteljék magukat a francia társadalmon belül. 

Hirdetés

A szigorúbb, törvényi fellépést az iszlám radikalizmussal szemben Emmanuel Macron még októberben, egy héttel azután jelentette be, hogy brutálisan meggyilkolták Samuel Paty középiskolai tanárt, aki óráján megmutatta a Charlie Hebdo szatíramagazin Mohamed-karikatúráját. 

A törvény parlamenti vitáját még február elején kezdték meg, akkor Gérald Damien belügyminiszter, aki egyébkén szószólója a szigorú intézkedéseknek, úgy érvelt:

Hazánk egy olyan szeparatizmus betege, amely közül a legjelentősebb, az iszlamizmus, a nemzeti egységet támadja. Ezzel a szöveggel a kormánytöbbség nem a vallások, hanem az iszlamista előrenyomulás ellen harcol.

A francia parlament alsóházában, ahol Macron-féle centrista párt, A Köztársaság Lendületben! (REM) van többségben, 347 igen, 151 nem és 65 tartózkodás mellett szavazták meg a jogszabályt. Ellene voksolt a jobboldal, mert szerinte nem elég hatékony az iszlamizmussal szemben, mert egyebek mellett nem tartalmazza az arcot elfedő viselet teljes betiltását. A baloldal pedig azt kifogásolta, hogy a törvény felerősíti a 5,7 milliós muszlim lakossággal szembeni diszkriminációt. 

A 70 passzust tartalmazó törvénytervezetet két hétig tárgyalták,

több mint 55 órán át. 144 módosítást hajtottak végre rajta.  

Ahhoz, hogy az törvényi erőre emelkedjen, még a francia szenátuson is át kell mennie, és Macronnak is el kell látnia szignójával. A jobboldali többségű szenátus március 30-án veszi szemügyre a dokumentumot, s bár hatalmában áll módosítani rajta, a várakozások szerint jóvá fogja hagyni. 

A Euronews összefoglalta, hogy milyen változásokat hoz magával az egyesek szerint a muszlim kisebbség „erőszakos” integrációját, mondhatni szekularizációját célzó törvény, ha életbe lép. 

Tüntetők 2021. február 14-én Párizsban.

Tüntetők 2021. február 14-én Párizsban.

Fotó: Geoffroy Van Der Hasselt / AFP

Leáldozóban a vallási iskolák kora

A francia kormány eredetileg kötelezővé akarta tenni minden gyereknek a közoktatásban való részvételt három éves kortól, amivel csak a legkülönlegesebb eseteket leszámítva, teljesen eltörölte volna az otthontanulást. Ezt azzal indokolták a szigorítás támogatói, hogy számos szülő az otthontanulás leple alatt nem hivatalos vallási, sok esetben szalafista (az iszlám egyik ultrakonzervatív ága) iskolákba küldi a gyerekeit. 

A törvénytervezet jelenlegi formája enyhített ezen a ponton, most úgy rendelkezik, hogy

a szülőknek engedélyt kell kérni  ahhoz, hogy gyermekeiket otthon taníthassák, és a HATÓSÁGOKk ezt megtagadhatják tőlük.

Emellett a közoktatásban részt vevő diákokhoz hasonlóan az otthon tanulók is kapnak egy azonosító számot, hogy a hatóságok ellenőrizni tudják: valóban megfelelő oktatásban részesülnek-e.

Vigyázz, mit osztasz meg az interneten

Bűncselekménnyé nyilvánítanák a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/02/16/elfogadtak-a-szelsoseges-iszlam-elleni-torvenyt-franciaorszagban/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Újabb zaklatási vádat fogalmaztak meg New York állam kormányzójával szemben

Újabb zaklatási vádat fogalmaztak meg New York állam kormányzójával szemben

Charlotte Bennett, aki tavaly novemberig volt Andrew Cuomo egészségpolitikai tanácsadója, a New York Timesnak azt …