2021. január 22., péntekMa Vince napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.01.22. Vince Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Ekkora pusztítás a délszláv háborúban sem volt

Hirdetés

Ekkora pusztítás a délszláv háborúban sem volt

Több mint 50 órája, gyakorlatilag folyamatosan mozog a föld Horvátországban. Déli szomszédunknál eddig 53 rengést mértek, a legerősebb, 6,4-es magnitúdójú keddi földrengést egyes beszámolók szerint még Spanyolországban is érezték.

A természeti katasztrófában eddig hét ember vesztette életét, közöttük egy 12 éves kislány, aki Petrinyában rekedt a romok alatt. Az 50 kilométerre a fővárostól, Zágrábtól délre fekvő területeket sújtotta a legjobban a rengés. Öten Glinában vesztették életüket, egy holttestet pedig Zazina faluban, egy összeomlott templom romjai alatt találtak meg. Jelentősebb anyagi kár mintegy 84 horvát helyiségben keletkezett.  

Hétfőn mértek egy Richter-skála szerinti, nagyjából 5-ös erősségű rengést. Zágrábban is több épület megsérült, de a helyzet kontroll alatt volt, azt hittük, ezzel vége. Aztán másnap jött a 6,4 magnitúdójú rengés. Ekkorát itt még soha nem mértek

– emlékezik vissza az Index megkeresésére Tomislav Kukec, a Jutarnji list napilap újságírója. Kukec jelenleg is a rengések epicentrumából tudósít, az újságíró szerint Horvátországot sokkolta az eset. Sokak szerint csak annak köszönhetően maradt viszonylag alacsonyan a halálos áldozatok száma, hogy a katasztrófa nap közben történt. Ha álmukban éri ekkora rengés a lakosságot, bizonyára sokkal több embert maguk alá temetnek a romok. 

Hirdetés

„Sokan azt mondják, hogy ekkora pusztításra a délszláv válság idejében nem volt példa. Pedig a háborút a térség különösen megsínylette”

 – folytatja Tomislav Kukec. A legnagyobb pusztítás Petrinya és Glina városokban történt, több mint kétezer épület pusztult el. A mentőakciók zajlanak, az Indexnek nyilatkozó újságíró szerint azonban ekkora katasztrófára a kormány nem készült fel.

Ma nyilatkozott a helyi sajtónak a Horvát Hegyimentő Szolgálat (HGSS) vezetője, Josip Granic, aki elmondta: a polgári védelemmel közösen 169 munkatársuk, 24 órás szolgálatban végzi az emberek mentését. Nyomkereső kutyákkal dolgoznak a terepen, tizenkilenc ideiglenes mentőállomást alakítottak ki. Bár a keddi, fő rengés következtében a halálos áldozatokon kívül számos súlyos sérültet is regisztráltak, Granic beszámolója szerint már jobb a helyzet.

Nincs elég szakember

Kevésbé volt viszont optimista az N1 horvát tv-csatornának nyilatkozó petrinyai polgármester. Darinko Dumbovic elmondta, az embereken általános pánik lett úrrá, sokan még mindig eltűnt szeretteiket keresik. A helyi csatorna riportjából kiderül, hogy a városban különösen súlyos az anyagi kár, a település egy részét teljesen elpusztították a rengések.

A térségből tudósító Tomislav Kukec szerint komoly probléma, hogy nincs elég szakember a helyreállításokhoz. Nehezíti a munkálatokat, hogy a rengések folyamatosak, ami újabb balesetekhez vezet. 

Egy épület tetejéről hét mérnök zuhant le, miközben egy megsérült épületet vizsgáltak meg. Szerencsére könnyebb sérülésekkel megúszták, de az eset jól szemlélteti, milyen nehézségekbe ütközik a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2020/12/30/foldrenges_horvatorszag_menekultek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Menni visszavágni Amerika – így kezelte Kazahsztán a Borat-sztorit

Menni visszavágni Amerika – így kezelte Kazahsztán a Borat-sztorit

Nur-Szultan utcáit járva aligha gondolkodunk el azon, hogy a kazah nép milyen gyenge, esendő volna. …