2023. március 28., keddMa Gedeon napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
2023.03.28. Gedeon Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Egymilliárd dollárnyi felajánlást kér az ENSZ a törökországi károsultak javára

Hirdetés

Egymilliárd dollárnyi felajánlást kér az ENSZ a törökországi károsultak javára

António Guterres közleményében rámutatott: ez az összeg, amellyel három hónapon át 5,2 millió embernek nyújtanak segítséget, lehetővé teszi a segélyszervezetek számára, hogy támogassák az ország történelmében az évszázad legpusztítóbb földrengése által sújtott Törökország kormányának erőfeszítéseit.

A főtitkár felszólította a nemzetközi közösséget, hogy lépjen fel határozottabban, és finanszírozza teljes egészében ezt a létfontosságú erőfeszítést, hogy kezelni lehessen korunk egyik legsúlyosabb természeti csapását. „Törökország fogadta be a világon a legtöbb menekültet” – írta Guterres.

Mostantól itt az ideje, hogy a világ támogassa Törökország lakosságát, mint ahogyan más segélykérések esetén is tette

– írta a főtitkár, hozzátéve, hogy „hatalmasak a szükségletek, az emberek szenvednek, és nincs vesztegetni való idő”.

Hirdetés

Az ENSZ-főtitkár kedden megközelítőleg 400 millió dollárnyi (körülbelül 141 milliárd forint) felajánlást kért a földrengés szíriai áldozatainak megsegítésére.

A károk felbecsülhetetlenek

2023. február 14-én, kedden átlépte a 40 ezret a február 6-i törökországi földrengések halálos áldozatainak száma. Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden, az államfői kabinet ülése utáni sajtótájékoztatóján közölte: Törökországban legkevesebb 35 418 ember vesztette életét a szerencsétlenségben. Szíriában 5900 halottról tudni. Ezzel a földrengés jelenleg a 8. leghalálosabb, mért rengés. 

KAPCSOLÓDÓ
Már több mint 40 ezer halálos áldozata van a török–szír földrengéseknek

Már több mint 40 ezer halálos áldozata van a török–szír földrengéseknek

A hatóságok jelentése szerint az anyagi kár gyakorlatilag felbecsülhetetlen.

Korábban az ELTE TTK Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének vezetője, Timár Gábor elmondta, földrengések eddig is voltak Törökországban, de ekkorát eddig nem észleltek. Törökország és Szíria katasztrófa sújtotta területein felmérhetetlen károk keletkeztek, aminek a szakértő szerint az a magyarázata, hogy a rengéskor bekövetkező energiafelszabadulás a felszínhez viszonylag közel történt. 

A legfőbb ellenzéki vezető Recep Tayyip Erdogan elnököt hibáztatja amiatt, hogy ekkora pusztítást okozott a természeti katasztrófa. A török elnök szerint azonban egy ilyen időszakban nem kéne politikai érdekből negatív kampányt folytatni ellene. 

A <a href="https://dex.hu/x.php?id=index_techtud_cikklink&url=https%3A%2F%2Findex.hu%2Fkulfold%2F2023%2F02%2F14%2Ftorokorszag-foldrenges-epitkezesi-vallalalkozok-letartoztatas%2F" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/02/16/ensz-torokorszag-sziria-foldrenges-adomany/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Több mint egy tonna kokaint foglalt le a salvadori haditengerészet

A mintegy 1,2 tonna lefoglalt kokain piaci értéke 30 millió dollárra becsülhető – olvasható az …