2021. október 26., keddMa Dömötör napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 314,00 Ft | CHF: 341,00 Ft
2021.10.26. Dömötör Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 314,00 Ft | CHF: 341,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Egymásra licitált az ENSZ-ben az Egyesült Államok és Kína

Hirdetés

Egymásra licitált az ENSZ-ben az Egyesült Államok és Kína

Akár elégedettek is lehetnénk a politikai döntéshozókkal, az ENSZ héten zajló közgyűléséről ugyanis eddig csupa jó hír jelent meg. A világszervezet 193 tagállamát számláló testülete hetvenhatodik alkalommal ült össze kedden, s egészen csütörtökig tartanak a megbeszélések. Már az első napon fontos kijelentésekre került sor.

Mindenekelőtt kiderült, hogy továbbra is a koronavírus, illetve a klímaváltozás tematizálja a nagypolitikát. 

Hirdetés

Egyetértés van ebben a két nagy rivális, az Egyesült Államok és Kína között is. Erre utal, hogy mindkét nagyhatalom nem várt mértékű felajánlásokat tett ennek a két problémának az orvoslására. Hszi Csin-ping kínai államfő egyebek mellett bejelentette, hogy Kína a jövőben nem finanszírozza országhatárain túl szénerőművek megépítését.

Miért is fontos ez? Kína a környezetszennyező széntüzelésű energiatermelés globális finanszírozója, amihez az Övezet és út projekten keresztül Pekinget politikai érdek is fűzi.

A nagyhatalmi vállalkozás 2014-es elindítása óta 160 milliárd dollár értékben jelentettek be kínai tőkéből finanszírozott szénerőmű-beruházásokat a világban, az ázsiai ország papíron ennyivel támogatta az elavult technológiát.

Ez persze egy ideje már a klímavédelmi párbeszéd sarkalatos pontjának számított. Környezetvédők tiltakoztak a gyakorlat ellen, az Egyesült Államok pedig ezen a ponton is nyomást gyakorolt ellenfelére. A pekingi központú IIGF intézet júliusban közölt kutatása szerint az idei év első felében Kína már leállt a finanszírozással, s a 2014 óta tett bejelentéseknek is csak a fele valósult meg.

Hszi Csin-ping ENSZ-ben elmondott beszéde mégis pozitívan hatott, annak ellenére is, hogy Kína belső fogyasztásának 56 százalékát fedezi szénerőművekből. Ennek felszámolására a kínai elnök nem tért ki, azt viszont megerősítette, hogy országa 2060-ra karbonsemlegessé válik majd.

Nem is firtatta az amerikai kormány a kínaiak idei bejelentését, sőt John Kerry klímavédelmi különmegbízott méltatta a vállalásokat. Ez ugyanis illeszkedett Joe Biden beszédébe, az amerikai elnök a nemzetközi együttműködés mellett a hidegháborús megosztottság ellen szólalt fel. Biden számára fontosabb volt, hogy nyomot hagyjon hallgatóságában, elnöki hivatala során ugyanis most állt először az ENSZ Közgyűlése elé. Ennek megfelelően nem szűkölködött a bejelentésekben:

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/09/23/ensz-kozgyules-klimavaltozas-covid/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szélsőjobboldaliak járják az afgán menekülteknek otthont nyújtó hoteleket

Szélsőjobboldaliak járják az afgán menekülteknek otthont nyújtó hoteleket

Azt nem lehet kijelenteni, hogy terrorizálnák a tálib hatalomátvétel után a belső-ázsiai országból kimenekített afgánokat, …