2023. április 1., szombatMa Hugó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
2023.04.01. Hugó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Egy nő a romok alatt szülte meg gyermekét, fagyhalál fenyegeti a túlélőket Törökországban

Hirdetés

Egy nő a romok alatt szülte meg gyermekét, fagyhalál fenyegeti a túlélőket Törökországban

Hétfő óta több földrengés is sújtotta Törökországot és Szíriát, a legutóbbi rengés kedd hajnalban volt. A katasztrófa – az eddig beérkezett adatok szerint – több ezer ember halálát okozta, rengeteg embert még mindig keresnek a romok alatt. A rengésben mintegy 11 ezer épület semmisülhetett meg Törökországban és Szíriában. 

A török elnök hétfőn gyászhetet hirdetett a tragédia miatt, most pedig három hónapra rendkívüli állapotot rendelt el a katasztrófa által sújtott területeken, Törökország 10 tartományában. A Bloomberg szerint az intézkedés meggyorsíthatja a mentési és újjáépítési munkálatokat, de a parlamentnek még jóvá kell hagynia az elnök döntését. 

Recep Tayyip Erdogan egyben köszönetet mondott annak a 70 országnak (ezek közt van Magyarország is), amelyek segítséget ajánlottak és küldtek a katasztrófa után.

A Bloomberg arról is beszámolt, hogy az áldozatok közt volt a török parlament egyik tagja. Yakup Tas kormánypárti képviselő Adiyaman tartományban vesztette életét. A hírt a török parlament házelnöke, Mustafa Sentop jelentette be.

Hirdetés

Deprem felaketinde enkaz altında kalan, AK Parti Adıyaman Milletvekili Yakup Taş’ın hayatını kaybettiğini derin bir teessürle öğrendim.

Merhum vekilimize ve deprem felaketinde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, milletimize sabır ve başsağlığı diliyorum. pic.twitter.com/2Yr3MMSReJ

— Mustafa Şentop (@MustafaSentop) February 7, 2023

Súlyos becslések a halálos áldozatokról

A Bloomberg Economics mindeközben arról közölt adatokat, mekkora terhet jelenthet a tragédia a török gazdaságnak. Becslésük szerint – amelyet részben arra alapoznak, hogy a korábbi földrengéseknél mennyibe került a helyreállítás – a mentési, újjáépítési munkálatok akár Törökország GDP-jének 5,5 százalékát is felemészthetik. Emiatt várhatóan újra kell tervezni az ország egész költségvetését a közeljövőben.

Ami az áldozatok számát illeti, a legfrissebb jelentések szerint több mint 5150 ember halt meg Törökországban és Szíriában. Becslések szerint azonban a halálos áldozatok száma ennek a többszöröse is lehet.

Mint a The Wall Street Journal írja, a U.S. Geological Survey nevű kutatóintézet 10 ezerre becsüli a halálos áldozatok számát, a közvetlen anyagi kár pedig […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/02/07/torokorszag-foldrenges-termeszeti-katasztrofa-rendkivuli-allapot-kihirdetese-harom-honapra/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Rálőtt a feje fölött repülő harci helikopterre egy holland férfi

Rálőtt a feje fölött repülő harci helikopterre egy holland férfi

A holland hatóságok péntek reggel letartóztattak egy apeldoorni férfit, aki rálőtt a feje fölött repülő …