2021. szeptember 26., vasárnapMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Egy lépéssel közelebb került Ukrajna a Krím-félsziget visszaszerzéséhez

Hirdetés

Egy lépéssel közelebb került Ukrajna a Krím-félsziget visszaszerzéséhez

Ukrajna fővárosát napok óta plakátok és zászlók tömkelege díszíti. „Krím – Ukrajna része. Együtt erősebbek vagyunk”, áll az egyiken, majd egy utcával arrébb „A függetlenség 30 éve. Te vagy számomra az egyetlen” – olvasható. Augusztus utolsó napjaiban Kijev több fontos eseménynek is otthont ad. Egyrészt hétfőre időzítették a Volodimir Zelenszkij által még tavaly szeptemberben bejelentett Krími platform csúcstalálkozóját – egy nagyszabású nemzetközi találkozót a Krím-félsziget jövőjét illetően, amelyen közel ötven ország vesz részt. A találkozót követő másnap pedig Ukrajna függetlenségének harmincadik évfordulóját ünnepli, amelyre az ország hatalmas ünnepség sorozattal és katonai felvonulással készült. Az esemény volumene már a hétvégi próbákból is látszott, amikor lezárták a belváros utcáit és vadászrepülő gépek repültek nagy hangrobajjal az épületek felett. 

Merkel látogatása nem sikerült túl jól

Ha ez még nem lett volna elég, vasárnap érkezett Kijevbe Angela Merkel német kancellár – egyesek szerint elbúcsúzni, mások szerint közvetíteni Zelenszkij és az orosz elnök, Vlagyimir Putyin között, akinél két nappal korábban járt. A német kancellár útja szimbolikusan kapcsolódik az ukrán eseménysorozathoz: Ukrajna 30 éves függetlenségének több mint fele Merkel 16 éves kancellárságának idejére esett. A vasárnapi találkozó azonban a jelek szerint nem sikerült jól – Zelenszkij a sajtótájékoztató alatt egyszer sem mosolygott, Merkel pedig mentegetőzni kényszerült az újságírói kérdések után. 

Felrótták neki az Északi Áramlat 2 megépítését, amely igencsak negatívan érinti Kijev pozícióit Oroszországgal szemben, a kelet-ukrán rendezés és a minszki egyezmények sikertelenségét, de még azt is, hogy miért nem marad Kijevben a csúcstalálkozó és a függetlenség napi ünnepségek idejére.

Hirdetés

A Krími platform csúcstalálkozója hétfőn délelőtt indult 46 ország és nemzetközi szervezet részvételével – ebből 14 ország államfői vagy kormányfői szinten vett részt az eseményen (Balti-államok, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia, Moldova, Szlovénia, Finnország, Románia, Grúzia, Horvátország, Svédország, valamint az Európai Tanács elnöke). A többi résztvevő ország miniszteri vagy nagyköveti szinten képviselte magát. A résztvevők pontos listáját ugyanakkor csak közvetlenül a találkozó előtti napokban tették közzé: ahogy az Indexnekadott interjúban korábban Emine Dzsaparova első külügyminiszter-helyettes nyilatkozott, amiatt, hogy elkerüljék a résztvevőkre nehezedő orosz nyomásgyakorlást.

A találkozó hivatalos célja a 2014 óta orosz ellenőrzés alatt álló Krím-félsziget megszállásának a megszüntetése, bár ez inkább hosszútávú célnak mondható. A lényeg inkább abban a törekvésben keresendő, hogy Ukrajna leporolja a több mint hét év alatt feledésbe merülő Krím ügyét, és egy Oroszország elleni nemzetközi összefogást alakítson ki. 

A 2014-es események tragédiáját jelzi Ukrajnában, hogy az azóta eltelt időben még a nyelvi fordulatoknak is rendkívül nagy szerepe lett. Például vigyázni kell, hogy hogyan nevezzük jelenleg a Krími területeket („ideiglenesen megszállt területek”), az azon túli ukrán területeket (szárazföldi Ukrajna), vagy Ukrajnát az orosz ellenőrzés alatt lévő területektől elválasztó vonalat (semmi esetre sem „határ”, hanem „adminisztratív vonal”).

Trianoni párhuzamok

Magyarország magas szinten képviselte magát a csúcstalálkozón: a 14 ország elnöke és kormányfője között ott volt Áder János magyar köztársasági elnök, aki meglepően keményen állt ki Ukrajna mellett Moszkvával szemben.

– A magyarok tudatába mélyen beleégett mind a nagyhatalmi agresszió, mind pedig Trianon traumájának emléke, ezért mi pontosan tudjuk, hogy Ukrajna népe számára miért annyira érzékeny seb a Krím annexiója – mondta felszólalásában a magyar köztársasági elnök.

– Magyarország a “rokon fájdalom” miatt és a nemzetközi jog iránti elkötelezettség okán is határozottan kiáll Ukrajna szuverenitása, az ország területi integritása mellett

– jelentette ki Áder […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/08/23/egy-lepessel-kozelebb-kerult-ukrajna-a-krim-felsziget-visszaszerzesehez/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Brutálisan meggyilkoltak egy 28 éves londoni tanárnőt, tart a hajtóvadászat

Brutálisan meggyilkoltak egy 28 éves londoni tanárnőt, tart a hajtóvadászat

Meggyilkoltak Londonban egy 28 éves tanárnőt, Sabina Nessát, a rendőrség tájékoztatása szerint egy mindössze ötperces …