2021. március 8., hétfőMa Zoltán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 366,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
2021.03.08. Zoltán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 366,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Egy koldusszegény ország legyőzte a koronavírust

Hirdetés

Egy koldusszegény ország legyőzte a koronavírust

2021. január 7-én olyasmi történt Bhutánban, ami sem azelőtt, sem azóta: belehalt egy ember a koronavírus szövődményeibe. Az illető mindössze 34 éves volt, és férfi, súlyos máj- és vesebetegben szenvedett, és nem sokkal korábban került be egy kórházba Timpuban, az ország fővárosában. Ő volt Bhutánban a járvány első és mindmáig egyetlen áldozata.

Nem azon a napon, nem azon a héten, nem abban a hónapban – hanem egyáltalán, amióta a világ 2020 januárjában megtanulta ezt a terminus technicust, hogy Covid–19. Magyarul: új koronavírus. 

Hogyan lehetséges mindez? Az elmúlt egy évben a világ nagyon sok gazdag és szegény országának egészségügyi rendszere – függetlenül az adott terület anyagi helyzetétől – az összeomlás szélére sodródott, a világgazdaság kis túlzással romokban hever, emberek milliói haltak bele a járványba. Hogyan tudott Bhután megbirkózni ezzel a szörnyűséggel?

Hirdetés

Az a Bhután, ahol nem a nemzeti összterméket, hanem a nemzeti összboldogságot (Gross National Happiness) tartják számon, és ahol a gazdasági növekedésnél sokkal fontosabbnak gondolják a környezetvédelmet és a kulturális értékek megőrzését. 

Érdekes módon nem Bhután az egyetlen szegény, fejletlen ország, amely remek eredményeket ért el a Covid–19 elleni küzdelemben, megszégyenítve olyan dúsgazdag országokat, mint például az Egyesült Államok. Vietnámban ez idáig 35-en haltak meg, Ruandában 226-an, Szenegálban 700-an. Az Egyesült Államokban, amelynek az egészségügyi rendszere az egyik legfejlettebb a világon, majdnem félmillióan. Pedig csak három és félszer annyian laknak ott, mint Vietnámban. 

GettyImages-1229761149

Fotó: NurPhoto / Getty Images Hungary

Mi a magyarázat? Alapvetően az, hogy a gazdag országokban nem fordítottak gondot a megelőzésre, szemben néhány koldusszegény állammal, ahol mindezt még megtoldották azzal, hogy az egyének és a kisközösségek szintjén is olyan, húsba vágó áldozatokat hoztak, amit például az USA-ban (de máshol is) puszta kényelemből és nemtörődömségből ellazsáltak. 

A The Atlantic című internetes újságban megjelent riport tanúsága szerint Bhutánban a kulcsszó a rugalmasság, az alkalmazkodóképesség. Abban az országban, amely sohasem volt gyarmat, talán ez az a tulajdonság, amely a legjobban jellemzi a nemzeti karaktert. 

Amikor bő egy éve gőzhenger módjára beindult a világjárvány, papírforma volt, hogy pillanatok alatt bedarálja, maga alá temeti Bhutánt. Azt már jeleztük, hogy mindössze 337 orvos van az országban, továbbá összesen háromezer egészségügyi dolgozó – ápolók, nővérek, kisegítő kórházi személyzet –, és most jön a leginkább sokkoló adat:

mindössze egyetlen PCR-eszköz, amellyel a vírusteszteket meg lehet csinálni.

Mindez azonban nem akadályozta meg a bhutániakat – a királytól lefelé a kormányon és az adminisztráción át az egyszerű emberekig –, hogy mindenki villámgyorsan és óraműszerűen összehangolva lépjen, felhasználva a tudomány legfrissebb eredményeit. 

Kína december 31-én jelentette a WHO-nak az ismeretlen okból kirobbant tömeges tüdőgyulladásos megbetegedéseket.

Tizenegy nappal később, január 11-ére Bhután már kidolgozta a Nemzeti Válaszcsapás (National preparedness and Response Plan) tervezetét.

Január 15-én pedig már bevezették a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/02/14/bhutan-koronavirus-vedekezes-egyetlen-halott/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A 100 millió kubai vakcina sem elképzelhetetlen

A 100 millió kubai vakcina sem elképzelhetetlen

Négy koronavírus elleni oltóanyagot is fejlesztenek Kubában – írja a napi.hu. A fejlesztett oltóanyagok közül az …