2020. szeptember 26., szombatMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2020.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Egy horvát tengerparti város lehet az új koronavírus-gócpont

Egy horvát tengerparti város lehet az új koronavírus-gócpont

Német újságok arról írnak, hogy a főleg külföldi turisták körében különösen népszerű, dél-dalmáciai Makarska kisváros üdülőközpontjának a legnépszerűbb bárja lehet járványügyi szempontból az új Ischgl. Az osztrák üdülőközpontban a járvány kezdetén nagyon sokan fertőződtek meg az egyik éjszakai bárban, amely gócponttá vált márciusban. Ehhez hasonlítanak egy makarskai bárt, mert több turista is azt állítja, hogy ott fertőződtek meg. Egy osztrák nő arról beszélt, hogy a bárban az összes őket kiszolgáló pincérről kiderült, hogy fertőzött, és a barátaival ők is elkapták a vírust.

A 14 ezres kisváros, Makarska egy népszerű tengerparti üdülőközpont, Split-Dalmácia megyében, amely főleg a német nyelvterület (Németország, Ausztria, Svájc) turistái körében felkapott, de magyarok és más közép-európaiak is sokan látogatják.

Forrás: Origo

Az utóbbi napokban a helyiek és a településre látogatók között is egyre több koronavírusos esetet diagnosztizáltak, ráadásul a turisták Európa-szerte széthordják a vírust. A német lapok szerint az üdülőközponton belül a kisváros legnépszerűbb, elsősorban külföldiek által látogatott éjszakai szórakozóhelye számít járványügyi gócpontnak.

A német Bild szerdai cikkében arról ír, hogy Makarska egyik bárja lehet az új Ischgl, utalva arra az osztrák üdülővárosra, ahol tavasszal, a járvány kezdetén nagyon sokan megfertőződtek az ott síelők közül egy éjszakai szórakozóhelyen. A címben ezt még kérdőjellel említik, de a cikkben már tényekkel támasztják alá. A Blick svájci kiadása még augusztus 14-én azt közölte, hogy egy svájci csoport 7 tagja közül, akik több este is voltak a bárban, 5 fertőződött meg, akárcsak továbbá 7 hamburgi német turista is, akik szintén ott buliztak.

Egy osztrák nő, Martina E. azt nyilatkozta, hogy ő szombaton jött haza Makarskából, és járt annak a lassan hírhedtté váló éjszakai szórakozóhelyén, ahol többedmagával megfertőződöttírja a Kurier. A nő arról is beszélt, hogya bár valamennyi pincérjéről kiderült, hogy koronavírusosak.A nő jelenleg karanténban van, egyelőre jól van, bár elvesztette a szaglását és az ízérzékelését.

Horvátországban szerdán ismét rekordot döntött az új koronavírussal fertőzöttek száma, egy nap alatt 219 új esetet regisztráltak, akik döntően Split-Dalmácia megyében vagy Zágrábban élnek. A fővárosi esetek többsége azonban azok közül kerül ki, akik nemrég tértek vissza a dalmát tengerparti nyaralásukból. A fertőzöttek száma a 7100-hoz közelít.
Az aktív betegek száma 1520 fő, a legmagasabb a járvány kezdete óta.Augusztus 19-én Szlovénia vörös jelzést adott ki Horvátországra, így az ország az aktív fertőzöttek számának meredek emelkedése miatt tiltólistára került. Azt kérték a szlovénoktól, hogy ha nem szeretnének karanténba kerülni, akkor legkésőbb hétvégéig hagyják el Horvátországot.

Ausztriában hétfő éjféltől lépett hatályba a Horvátországra vonatkozó utazási figyelmeztetés. Rudolf Anschober egészségügyi miniszter bejelentésére mintegy 40 ezer osztrák megszakította horvátországi nyaralását.

A Horvátországból érkezőknek 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet kell bemutatniuk, vagy 48 órán belül Ausztriában kell elvégezniük a koronavírustesztet.

A horvát hatóságok szerint a vírus a tengerparton és a part menti szórakozóhelyeken terjed leginkább, és főleg a fiatalok körében.

Arról egyelőre nem érkeztek hírek, hogy – az ischgli esethez hasonlóan – a megfertőződött külföldiek tervezik-e a horvát államot beperelni, vagy sem. Ha igen, akkor Zágráb perek tucatjaival nézhet szembe.

Forrás:
https://www.origo.hu/nagyvilag/20200819-makarska-lehet-az-uj-ischgl.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Lezuhant egy ukrán katonai szállítógép

Lezuhant egy ukrán katonai szállítógép

Lezuhant egy kadétokat szállító ukrán katonai An-26-os szállítógép Harkiv megyében. Sajtójelentések szerint a fedélzeten mintegy …