2020. július 10., péntekMa Amália napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
2020.07.10. Amália Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Egy amerikai üzleti tanácsadó cégre támaszkodott az EU a menekültügyi reformnál

Hirdetés

Egy amerikai üzleti tanácsadó cégre támaszkodott az EU a menekültügyi reformnál

A McKinsey amerikai tanácsadó cég menedzsment tippjei alapján alakította át az Európai Bizottság a menekültpolitikáját, miközben a cég szabálytalan módon kapott egymillió eurós megbízást az EU-tól, és a értékelő jelentésében is valótlanságot állított – derítette ki a BIRN balkáni oknyomozó újságírói hálózat. A BalkanInsight honlapon nyilvánosságra hozott cikk szerint 

Hirdetés

az Európai Bizottság és bizonyos uniós ügynökségek a főként üzleti tanácsadásra szakosodott cégnek szervezték ki a menedékkérelmek elbírálási folyamatának megreformálását 2016-ban és 2017-ben. 

McKinsey 2016-ban, az európai menekültügyi válság csúcspontján ajánlotta fel “pro bono” alapon – a közjóért, önzetlenül végzett szolgáltatás formájában – az Európai Bizottságnak: segítséget nyújt ahhoz, hogy a hatóságok gyorsabban dolgozhassák fel a Görögországban várakozó több százezer migráns menedékkérelmét. 

Mint az oknyomozás feltárta, a McKinsey jelentéséből 2016 végén sokat merítettek az EU-Törökország megállapodás végrehajtására kidolgozott uniós stratégiában. A dokumentumban nemcsak McKinsey üzleti szemlélete érvényesült, hanem egyes mondatokat és kifejezéséket egy az egyben átmásoltak. Az oknyomozó újságírók szerint az amerikai cég hatását mutatják például az alábbi javaslatok

  • csökkenteni a fellebbezési lehetőségeket elutasított menedékkérelem esetén
  • átalakítani az eljárást, amelyben a menedékkérelmeket rögzítik
  • megnövelni a befogadó táborok kapacitásának növelése
  • csoportosítani az ügyeket a gyorsaság és a minőség javítása érdekében
  • megemelni az uniós ügynökségek szakértőinek létszámát.

Majd 2017 elején a Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal  (EASO) 992 000 eurós szerződést adott pályáztatás nélkül az amerikai cégnek a görögországi menekültügyi eljárási rendszer további reformjára. 

A RENDKÍVÜLI KÖRÜLMÉNYEKKEL ÉS AZ IDŐ SZORÍTÁSÁVAL MAGYARÁZTÁK, hogy közbeszerzési szabályok megkerülésével, egy előre kiválasztott cégnek adta az EASO a megbízást.

Az Európai Számvevőszék jelentése egy évvel később szabálytalannak minősítette a szerződést, de érdekes módon nem nevezte meg a jelentésben a McKinsey-t – erre az BIRN újságírói csak a szerződés részleteinek tökéletes egyezéséből jöttek rá.

Az oknyomozó újságírók szerint érdekes egybeesés az is, hogy ugyanaz a személy – Maarten […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/eurologus/2020/06/23/eu_menekultugyi_eljaras_reform_mckinsey_birn/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Már 66-an meghaltak az áradásokban, földcsuszamlásokban Japánban

Már 66-an meghaltak az áradásokban, földcsuszamlásokban Japánban

Tovább tombol az ítéletidő Japánban, ahol a helyi katasztrófavédelem tájékoztatása szerint péntek reggelre 66-ra emelkedett …