2021. május 15., szombatMa Zsófia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.05.15. Zsófia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Dollármilliárdokat lopott össze Kim Dzsongun hackerhadserege

Hirdetés

Dollármilliárdokat lopott össze Kim Dzsongun hackerhadserege

Simomura a Jamagucsi-klán – az egyik legnagyobb és legfélelmetesebb japán jakuzacsalád – közkatonája volt. Amikor a főnöke megkérdezte, érdekelné-e egy lehetőség, amellyel jó sok pénzt kereshet, természetesen rávágta, hogy igen. 2016. május 14-ét írtunk, Nagojában voltunk. Simomura 32 éves volt, piperkőc figura, a fekete lakkcipője mindig csillogóra suvickolva, de látványos külseje ellenére csak egy apró csavar volt a gépezetben, rendszerint adósságok behajtásával bízták meg. És koreai származású volt.

Amikor másnap megjelent a megbeszélt találkozón, három másik, általa ismeretlen gengszter volt még ott rajta kívül, és azok közül ketten szintén koreaiak voltak, egy idő után a társalgás már koreaiul folytatódott. Aztán megérkezett a főnök is, és mind a négyüknek adott egy fehér bankkártyát, amin a mágnescsíkot leszámítva semmi más nem volt.

Így kezdődik a thrillerbe – vagy helyenként inkább horrorba – illő történet, amit évekkel később a klánból kiugrott Simomura (aki csak a keresztnevét volt hajlandó elárulni, érthetően) mesélt el a The New Yorker riporterének. 

Hirdetés

Simomuráék feladata a következő volt: másnap reggel – vasárnap volt, ennek jelentősége van – oda kellett menniük egy tetszés szerinti 7-Eleven vegyesbolt készpénz-automatájához, és ki kellett venni százezer jent, azaz mintegy kilencszáz dollárt. És a tranzakciót tizennyolcszor megismételni. De nem többször, mert ha ugyanannál az ATM-nél vesz ki pénzt az illető hússzor, a bankkártya leblokkol. A pénzkivételt csak reggel 5 és 8 óra között lehetett eszközölni. És amikor a gép a nyelvet kérte, a japán gombját kellett megnyomni. Miután tizenkilencszer 100 000 jent kivettek, át kellett menni egy másik 7-Elevenhez, de a két pénzkivétel között legalább egy órának kellett eltelnie. Simomura és a másik három gengszter megtarthatta a kivett pénz tíz százalékát, a többit le kellett adni a főnöknek. Végül a főjakuza közölt velük egy PIN-kódot, amit meg kellett jegyezniük.

Vasárnap reggel Simomura korán kelt, és már hajnali ötkor ott volt az egyik 0–24-ben nyitva tartó 7-Eleven készpénz-automatájánál. Bedugta a kártyáját a nyílásba, amikor felvillant a kérdés, hogy milyen nyelven akar kommunikálni, rányomott a „Japanesegombra, majd kivett tizenkilencszer százezer jent. Aztán átment egy másik ATM-hez, és megismételte a sorozatot. Végül hazament, hogy kitegye a zsebéből a 3,8 millió jent, ami azért jó nagy mennyiségű papírpénz. Az összeget betette egy fiókba – előtte levette a százalékát, a mintegy 3500 dollárt –, majd délután háromkor találkozott a főnökével, és átadta neki a pénzt. (Ott derült ki, a találkozón, hogy az egyik gengszter átverte őket, és lelépett a maga 3,8 millió jenjével, de ennek történetünk szempontjából nincs jelentősége.) A főnök a maga részéről öt százalékot tett zsebre, neki ennyi volt a jutaléka.

Másnap Simomura olvasta az újságokban, hogy szerte Japánban összesen 16 millió dollárt vettek fel 1700 7-Eleven ATM-jéből, tehát az akcióban jóval többen vettek részt, mint ők négyen.

A lopáshoz a dél-afrikai Standard Banktől eltulajdonított bankkártyaadatokat használtak fel. Kiderült, azért célozták meg a 7-Eleveneket, mert ez az egyetlen éjjel-nappali vegyeskereskedés Japánban, amely elfogad külföldi bankkártyákat. A lopás másnapján az egy alkalommal felvehető pénz nagyságát 50 000 jenben maximálta a 7-Eleven, de már késő volt, a baj megtörtént.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető egy televíziós monitoron jelenik meg a New York-i tőzsde emeletén 2017. szeptember 5-én New Yorkban

Kim Dzsongun észak-koreai vezető egy televíziós monitoron jelenik meg a New York-i tőzsde emeletén 2017. szeptember 5-én New Yorkban

Fotó: Drew Angerer / Getty Images Hungary

Simomura pontosan tudta, hogy ebben a projektben ő csak a tápláléklánc legalsó szintjén áll. Azt azonban csak a közelmúltban tudta meg, amikor vállalkozott az interjúra az amerikai magazinnal, hogy kik állnak a csúcsán. A japán rendőrség kiderítette, hogy kevéssel az ATM-lehúzások után a banda feje elhagyta a szigetországot, és Észak-Koreába utazott.

Simomurának fogalma sem volt arról, hogy az általa és a cinkosai által a 7-Eleven automatáiból felvett dollármilliókból a koreai néphadsereg korszerű fegyvereket vásárol a világpiacon. És arról sem, hogy a pénzlehúzási akció kódneve sokatmondó: FASTCash. Gyorspénz.

Márpedig a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság igencsak szűkében van a pénznek, legyen az akár gyors, akár lassú. A Kelet-Ázsiáról készült éjszakai szatellitfotókon az egész térség fényárban úszik, a Sárga- és a Japán-tenger, illetve a 38. és a 43. szélességi kör által határolt terület kivételével. Mármost, ez konkrétan Észak-Korea. Az országnak egész egyszerűen nincs pénze közvilágításra. Amióta az 1948-ban kettéosztott félsziget északi részén a Kim-klán uralkodik, a dzsucse nevű önellátó gazdaságpolitika nyomorba döntötte az országot. Amely ország teljesen el van szigetelve a világtól. A lakosság nem egészen egy százalékának van hozzáférése az internethez.

Mégis, paradox módon, Észak-Korea rendelkezik a földkerekség talán leghatékonyabb hackerhadseregével.

Első pillantásra mindez perverz, már-már komikus; kicsit olyan, mintha Jamaica a négyes bobban olimpiai bajnoki címet szerezne. Pedig cseppet sem mosolyogtató. Észak-Korea roppant hatékony és támadó jellegű kiberarzenállal fegyverezte fel magát, és ezeket a fegyvereket be is veti. 2016-ban például észak-koreai hackerek több mint kétszáz gigabájtnyi információt loptak el a dél-koreai hadseregtől. Az ellopott anyagok között volt a 5015-ös számú operációs terv, amely egyebek között azt is tartalmazta, hogyan lehetne lefejezni az északi apparátust Kim Dzsongun kiiktatásával. 

De ennél talán sokkal […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/04/22/dollarmilliardokat-lopott-ossze-kim-dzsongun-hackerhadserege/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Oroszországnak már nem barátja az Egyesült Államok és Csehország

Oroszországnak már nem barátja az Egyesült Államok és Csehország

Az Egyesült Államok és Csehország felkerült az orosz kormány által elfogadott, barátságtalan államokat felsoroló listára – …