2024. április 21., vasárnapMa Konrád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
2024.04.21. Konrád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 408,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Diktatúrának nevezte Magyarországot egy ukrán parlamenti képviselő

Hirdetés

Diktatúrának nevezte Magyarországot egy ukrán parlamenti képviselő

Az ukrán fővárosban március 21-22. közt, csütörtökön és pénteken tartanak egy nagy biztonságpolitikai fórumot, amelynek mások mellett vendége Rob Bauer holland tengernagy, a NATO Katonai Bizottságának elnöke is.

Ezen a fórumon szólalt fel Petro Porosenko pártjának tagja, Irina Herascsenko is. A politikus elsősorban Ukrajna jövőbeni EU- és NATO-tagságáról beszélt, és arról, hogy Ukrajna csak demokratikus ország lehet, mert ezen múlik a túlélése. 

Variációk egy témára – avagy mit is mondott pontosan a politikus? 

Arról viszont, hogy pontosan mit mondott, eltérő beszámolók láttak napvilágot a sajtóban és a közösségi médiában. Irina Herascsenko a saját Telegram-oldalán egy bejegyzésben azt írta a felszólalásáról: Ukrajnának nem választania kell a nemzeti egység és demokráciára közül, hanem mindkettőre szüksége van az euroatlanti integrációhoz.

Hirdetés

Ezután tette hozzá a posztban azt, hogy:

A diktatúrákat nem fogadják el az EU-ban és a NATO-ban, és ezt a hatóságoknak nem szabad elfelejteniük.

Azonban a Telegram-bejegyzésben nem ejtett szót Magyarországról vagy Orbán Viktorról, és ennek alapján úgy tűnhet, mintha csak Ukrajnára, az ukrán hatóságokra utalt volna a felszólalásában.

Irina Herascsenko 2023. április 21-én

Irina Herascsenko 2023. április 21-én

Fotó: Yan Dobronosov / Global Images Ukraine / Getty Images Hungary

Ezzel szemben az orosz állami hírügynökség, a RIA Novosztyi tudósítása szerint Herascsenko konkrétan Magyarországról is beszélt, amikor diktatúrát emlegetett. Ők úgy idézték a szó szerinti felszólalását:

Diktatúrák nem lehetnek az EU és a NATO tagjai, vagy ha igen, akkor kiközösítik őket, mint ahogy Orbán demokráciájával is tették.

Az orosz hírügynökség arról is beszámolt, hogy ezen a ponton az ukrán parlament szólásszabadságért felelős bizottságának vezetője, Jaroszlav Jurcsisin (aki a Holosz nevű párt tagja) vitába szállt Herascsenkóval és megpróbálta félbeszakítani őt, de nem járt sikerrel. Közlésük szerint Herascsenko arról is beszélt, hogy szerinte Volodimir Zelenszkij kormánypártja is azt a nézetet terjeszti, miszerint Ukrajna diktatúrának kell lennie, ha meg akarja nyerni a háborút.

A fenti két verzió közt tehát van némi különbség. Nem mellékes az sem, hogy a felszólalásról az ukrán sajtó gyakorlatilag egyáltalán nem számolt be, viszont az orosz sajtón (elsősorban a RIA Novosztyi beszámolója miatt) körbefutott Herascsenko felszólalása.

„Orbán-stílusú demokrácia”

Szerencsére a fórumot online is közvetítették angol tolmácsolással, így vissza tudtuk hallgatni, hogy mi is hangzott el pontosan.  A […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/03/22/haboru-oroszorszag-ukrajna-magyarorszag-diktatura-irina-herascsenko-nato-eu/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egyre valószínűbb, hogy betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban

Az amerikai képviselőház egy Izraelnek és Ukrajnának szánt segélycsomag részeként szombaton elfogadta a TikTok betiltását …