2024. május 19., vasárnapMa Ivó, Milán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
2024.05.19. Ivó, Milán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Die Welt: Magyarország és Szlovákia fegyvereket ad Ukrajnának, de Orbán Viktort „orosz tengeralattjáróként” emlegetik

Hirdetés

Die Welt: Magyarország és Szlovákia fegyvereket ad Ukrajnának, de Orbán Viktort „orosz tengeralattjáróként” emlegetik

Április 6-án a szociáldemokrata Hlas – sociálna demokracia (magyarul Hang – Szociáldemokrácia) párt vezetőjét, Peter Pellegrinit – akit többek között már „oroszbarát” és „Putyin-párti” jelzőkkel is illettek – választották Szlovákia elnökévé egy Európa-párti jelölttel szembeni második fordulóban. Júniusban kell hivatalba lépnie, azonban az elemzők nem hiszik, hogy az oroszbarát elnök ellensúlyt jelent majd Robert Fico miniszterelnökkel szemben, aki már most is Oroszország felé mozdítja el országa politikáját.

A szlovák-magyar páros jelentős mértékben késleltetheti az Ukrajnának nyújtott európai segélynyújtást vagy a közösség újabb, Oroszországgal szembeni szankcióit, Robert Fico Orbán Viktoréhoz – akit Brüsszel csak „orosz tengeralattjáróként” emlegetnek – hasonló politkát folytat. De aki azt hiszi, Szlovákia és Magyarország Oroszország vazallusa, az téved – írja a Die Welt német hírportál.

Szlovákia már nem szállít fegyvereket a hadsereg készleteiből Ukrajnának, azonban a szlovák területen keresztül történő nyugati szállításokat nem állították le. A szlovák védelmi cégek, mint például a Zuzana 2 tarack építéséről ismert Elektra Defense, vagy a fontos lőszergyártó ZVS Holding is teljesítik Ukrajnával kötött szerződéseiket. „Ha egy cég fegyvereket akar gyártani és elküldeni valahova, senki sem áll az útjába” – mondta a szlovák miniszterelnök, Robert Fico.

Hirdetés

A ZVS most jelentősen növelni szeretné lőszergyártását, ami a német sajtóorgánum szerint magyarázatot adhat arra, hogy az ukrán politikusok miért fordulnak hálával az ország felé néhány szlovák politikus ukránellenes retorikája ellenére. Denisz Shmihal, Ukrajna miniszterelnöke a szlovák kollégájával folytatott megbeszélése után úgy fogalmazott:

Köszönöm a szlovák nép szolidaritását, számos területen esett szó az együttműködésről.

Az ukrán határhoz közeli Nagymihály kisváros karbantartó központja – amelyet […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/05/01/magyarorszag-szlovakia-fegyver-ipar-gyartas-hadiipar-oroszorszag-vlagyimir-putyin-ukrajna-orban-viktor-peter-pellegrini/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Keleten vagy nyugaton vannak Magyarország szövetségesei?

A héten tartott közös konferenciát a Political Capital magyar és a GLOBSEC nemzetközi politikai think-tank …