2024. május 19., vasárnapMa Ivó, Milán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
2024.05.19. Ivó, Milán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Deutsch Tamástól Dobrev Klárán át Magyar Péterig ezzel a kérdéssel foglalkozik mindenki

Hirdetés

Deutsch Tamástól Dobrev Klárán át Magyar Péterig ezzel a kérdéssel foglalkozik mindenki

„Lesz vita a köztévén” – jelentette be Dobrev Klára május 10-én, közzétéve Papp Dániel MTVA-vezérigazgató levelét, amelyben az állt, hogy „az önök felszólítását megelőzően megkezdtük egy nyilvános vita megszervezését az EP-választáshoz kapcsolódóan. Így hamarosan pártjának elnöke, Gyurcsány Ferenc és valamennyi jogerősen listát állító párt elnöke kézhez veheti a DMSZ és az MTVA hivatalos megkeresését.”

A Fidesz sajtóosztálya ezután az RTL Híradó érdeklődésére azt válaszolta, hogy Deutsch Tamás is ott lesz a vitán, „lehet jönni diktafonnal, nadrágszíjjal”.

Magyar Péter is megkapta a közmédia levelét, majd felsorolta, hogy mi nem derült ki abból: mikor, milyen idősávban és hol lesz a vita, élő adásban közvetítik-e, kik a részvevők, lesznek-e nézők, milyen sorrendben szólalnak meg a résztvevők és ez mi alapján dől el, milyen hosszú műsoridőt szánnak a vitára, mekkora időkerete lesz a feleknek, hány kérdés lesz, ki moderálja a vitát, milyen szabályok mentén lehet ismételni a vitát, miként zárják ki az utólagos vágásokat, a manipuláció lehetőségét, milyen technikai eszközöket, elemeket használnak, lesznek-e bejátszások a vita alatt, ha igen, akkor ezeket előre egyeztetik-e?

Hirdetés

A Tiszta Párt alelnöke leszögezte, nem fogadják el, ha nem élőben vagy nem főműsoridőben lesz a vita, ahogy azt sem tartják elfogadhatónak, „ha egyszerre akarják leültetni mind a 11 listát állító párt listavezetőjét, hiszen úgy semmilyen érdemi vita nem folytatható és nem is tükrözné a pártok támogatottságának mértékét”.

Kik vitázzanak?

A Partizán május 17-re szervezett listavezetői vitát, amelyen Dobrev Klára (DK–MSZPPárbeszéd), Donáth Anna (Momentum), Le Marietta (MKKP) és Toroczkai László (Mi Hazánk) vesz részt. Gulyás Mártonék küldtek meghívót Deutsch Tamásnak és Magyar Péternek is.

A Partizán azt is elárulta, hogy milyen szempontok alapján döntött a meghívottak mellett: „Meghívtuk az összes olyan pártot és pártszövetséget, melyeknek a támogatottsága a közvélemény-kutatások legfrissebb becslései átlagában meghaladja a 3,5 százalékot. A közvélemény-kutatások átlagolásának kidolgozására Tóka Gábort kértük fel, a CEU kutatóprofesszorát.”

Így nem vehet részt a vitán többek között Róna Péter, a Jobbik – Konzervatívok listavezetője sem, amit Gyöngyösi Márton, a párt elnöke kifogásolt: „A feltételrendszert ugyanis egészen jól láthatóan úgy határozta meg a Partizán szerkesztősége, hogy az egyébként is hétről hétre változó közvélemény-kutatási eredményekre hivatkozva éppen Róna Pétert ne kelljen behívni. Nem számított az, hogy a műsor követői esetleg igényt tartanának arra, hogy a politikai paletta minden szereplője meg legyen szólaltatva. Ahogyan az sem, hogy a nézők a listavezetői vitában megismerjék annak az embernek a gondolatait, aki az egyetlen pártfüggetlen, civil jelöltként indul egy parlamenti frakcióval rendelkező párt támogatásával, aki az összellenzék köztársaságielnök-jelöltje volt, és oxfordi közgazdász-jogász professzorként következetes, a nemzetközi színtéren is elismert szakmaisággal kritizálta a devizahitelezés káros gyakorlatát, vagy hívta fel a figyelmet a valódi alkotmány hiányából fakadó közjogi anomáliára hazánkban.”Gyöngyösi Márton 2022. július 4-én

Gyöngyösi Márton 2022. július 4-én

Gyöngyösi Márton 2022. július 4-én

Fotó: Papajcsik Péter / Index

Gyöngyösi Márton arra is rámutatott, hogy több listavezető már bejelentette, mandátumszerzés esetén sem vállalnák az EP-képviselői munkát: „Miközben a Partizán a közvélemény-kutatásokkal takarózva próbálja azt sugallni, hogy itt valamilyen politikai relevancia alapján történt a kiválasztás, elegánsan libbent át azon kérdés felett, hogy mennyire releváns politikailag olyan szereplőket megszólítani, akik maguk is deklarálták, hogy a listát csak »húzónévként« vezetik, bevallottan megtévesztve a választókat, noha eszük ágában sincs Brüsszelbe menni. Mindeközben nem kapja meg a lehetőséget Róna Péter, aki történetesen valódi EP-képviselői munkára készül.”

Márki-Zay Péter is hasonlóan vélekedett, amikor azt a kérdést tette fel, hogy „miért ne lehetne tizenegy listavezető egy TV-vitán?”. A Mindenki Magyarországa Néppárt elnöke, listavezetője úgy látja, „közvélemény-kutatásokra hivatkozva meghúzni egy határt, ami alatt meg sem hívnák az induló pártok képviselőit, azzal a kockázattal járna, mintha 5 évvel ezelőtt az LMP-t hívták volna vitára, de a Momentumot nem. A demokratikus megközelítés példája, ahogy az előválasztási vitákat szervezik Amerikában: ott arra is van példa, hogy egyszerre 10, azaz tíz demokrata aspiráns vitázik.”

Toroczkai László is megszólalt a vitáról szóló vitában, az X-en kifejtette: „Mi természetesen azonnal válaszoltunk a köztelevízió megkeresésére, és jeleztük, hogy a Mi Hazánk ott lesz az EP-listavezetők vitáján. Az is egyértelmű, hogy élőben, főműsoridőben kell megrendezni egy ilyen vitát.”

A párt elnöke azt is fontosnak tartotta közölni – miután kifogásolta, hogy „szinte a teljes média elhallgatta” a demonstrációjukat, amelyről az Index itt számolt be –, hogy „az egyetlen parlamenti párt vagyunk, amely önállóan jutott be az Országgyűlésbe. Azon három párt közé tartozunk, amely az ország minden vármegyéjében és Budapesten is képes volt listát állítani, de az egyetlen párt, amely ezt nem pártszövetségben, hanem önállóan érte el. Amennyiben az összes EP-listavezető nem egyszerre venne részt a vitán, meg se próbáljanak minket parlamenten kívüli, valós szervezettség és társadalmi támogatottság nélküli pártok mellé ültetni! Ebben az esetben nem fogunk részt venni a vitán. Nyilvánvaló, hogy a közvélemény-kutatásokat manipulálják, egyes kutatások között óriási eltérések vannak, és 2022-ben is úgy jutottunk a parlamentbe, hogy a közvélemény-kutatók 1–3 százalékos pártnak hazudtak minket.”

Május 14-én Ungár Péter is beszállt, amikor arról írt Facebook-posztjában, „ha jól látom a helyzetet, Magyar Péter nem akar olyan vitán részt venni a közmédiában, ahol minden listavezető ott van, és olyanban pedig a Mi Hazánk elnöke nem akar részt venni, ahol nincs ott mindenki. Érdekes ellentétpár, nehéz megoldani. Én, mint az LMP listavezetője, egy dolgot tudok mondani: amelyik vitára meghívnak, arra […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/ep/2024/valasztas/2024/05/15/vita-fidesz-kdnp-ellenzek-ep-valasztas-kozmedia-magyar-peter-deutsch-tamas-dobrev-klara/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Keleten vagy nyugaton vannak Magyarország szövetségesei?

A héten tartott közös konferenciát a Political Capital magyar és a GLOBSEC nemzetközi politikai think-tank …