2022. augusztus 10., szerdaMa Lörinc napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 401,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.08.10. Lörinc Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 401,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Depressziósan, tömegével menekülnek Oroszországból a fiatal értelmiségiek

Hirdetés

Depressziósan, tömegével menekülnek Oroszországból a fiatal értelmiségiek

Amióta Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát, egyes becslések szerint akár már a nyolcszázezret is közelítheti azon oroszok száma, akik a háború kitörése után hagyták el hazájukat. Amennyiben az adatok helytállók, a jelenlegi az utóbbi évtizedek legnagyobb kivándorlási hulláma Oroszországban, amire a Szovjetunió összeomlása óta nem volt példa – írja a Lettországban működő független orosz hírportál, a Meduza.

A hatalmas méretű kivándorlás jelensége a szociológusokat is élénken foglalkoztatja, ezért indított kutatást körükben munkatársaival Mitya Aleszkhovszkij újságíró, médiamenedzser, aki régóta vezet szociális, jótékonysági projekteket. Az OK Russians nevű kezdeményezés leginkább azt igyekszik megvizsgálni, hogy a háború februári kirobbanása óta jellemzően kik és miért hagyják el Oroszországot, hogy érzik magukat a kitelepülés után, továbbá milyen terveik vannak.

Elsősorban a vagyonos elit hagyja el Oroszországot

Mindenekelőtt a felső középosztálybeli, diplomás, képzett oroszok mennek el az utóbbi hónapokban Oroszországból, akik megtehetik, hogy máshol teremtsenek új egzisztenciát. Oroszországból most áttelepülni lényegében egyfajta kiváltság, ennyiben is különbözik a jelenlegi orosz kivándorlási hullám egy klasszikus menekültválságtól. Bár kétségtelenül vannak köztük olyanok is, akik politikai okokból, valamiféle fenyegetéstől tartva távoznak hazájukból – foglalta össze Margarita Zavadszkaja, a Helsinki Egyetem szociológusa kutatásuk friss eredményeit. A kutató hozzátette: a helyzet bizonytalansága miatt egyelőre nehéz megbecsülni, objektíven felmérni, hogy ki a klasszikus orosz kivándorló, illetve ki az, aki csupán ideiglenesen, az országot sújtó nyugati szankciók idejére hagyta el hazáját. Sokszor maguk a kutatásban részt vevők sem tudtak válaszolni erre a kérdésre.

Hirdetés

Ha szakmák és foglalkozások alapján nézzük, elsősorban az orosz IT-szektorban tevékenykedők vándorolnak ki most Oroszországból: ők nem is feltétlenül programozók, informatikusok, hanem a szférában dolgozó, például ügyfélkapcsolati munkatársak, a kiszolgálószemélyzet tagjai. Az ő arányuk a kutatás szerint akár 45 százalék is lehet. 

A kivándorlók csoportjának szintén jelentős részét teszik ki a kulturális szféra tagjai, tanárok, akadémikusok, valamint irodai alkalmazottak. A következő jól elhatárolható csoportot az újságírók alkotják.

Az aktuális orosz menekülthullám sajátossága, hogy a háború óta kivándorlók átlagéletkora 32 év, ami azt jelenti, hogy mindenekelőtt az aktív, munkaképes korú oroszok teszik át más országba a székhelyüket. Olyanok, akiknek már van karrierjük, sőt kezdenek vezetői pozíciót betölteni, és önálló egzisztenciával, megtakarításokkal rendelkeznek. Ami a kutatási adatokból szintén kirajzolódik, hogy a most kivándorlók többsége gyermektelen család vagy egyedülálló.

A kivándorlók több mint egynegyede orosz mércével mérve jómódú, például megteheti, hogy autót vásárol. Vagyis ebből is látszik, hogy az ország elhagyásának lehetősége elsősorban azon oroszok kiváltsága, akiknek erre megvan a kellő anyagi hátterük

– hangsúlyozta Margarita Zavadszkaja, aki arról is beszélt: nem szabad egyértelműen kijelenteni, hogy a háborút támogatók maradtak az országban. Leginkább azért, mert azt egyelőre senki sem tudja megállapítani, hogy pontosan hány orosz ítéli el az Ukrajna ellen indított „különleges katonai műveletet”, hiszen az orosz állami médiában gátlástalanul […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/08/04/oroszorszag-kivandorlas-oroszok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Emberi maradványok kerültek elő, miután elkezdtek olvadni a svájci Alpok gleccserei

Emberi maradványok kerültek elő, miután elkezdtek olvadni a svájci Alpok gleccserei

Francia alpinisták botlottak bele július végén a két emberi maradvány csontjaiba, miközben megmászták a Chessjen-gleccsert. A …