2021. július 31., szombatMa Oszkár napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.07.31. Oszkár Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Deltára várva, összevissza szigorít és lazít Európa

Hirdetés

Deltára várva, összevissza szigorít és lazít Európa

Igencsak vegyes a koronavírus-képlet Európában, mert míg egyes országokban a lazítás utolsó szakaszához érkeztek, másutt ugyanúgy él a szigor, vagy legfeljebb óvatos nyitásra adnak engedélyt a helyi hatóságok. Egy biztos, Európa egyelőre nem lélegezhet fel, és sokan tudatosan készülnek a delta variáns dominálta negyedik hullámra. 

Nagy-Britannia visszatér a munkába

A britek lazítanak. A Boris Johnson vezette kormány július 19-én oldja fel az utolsó korlátozások nagy többségét a szigetországban. Így például a maszkviselés a zárt terekben pusztán ajánlás marad. Ugyanakkor a brit miniszterelnök a napokban kijelentette, ha az otthoni munkavégzés továbbra is megoldható, a kormány nem feltétlenül várja el mindenkitől, hogy jövő hétfőtől visszatérjen a munkahelyére.

Brit érvek a lazítás mellett:

 • A mérések szerint a brit oltási kampányban használt vakcinák a második dózis után is 91-98 százalékos védettséget nyújtanak a delta variáns ellen.
 • Az egészségügyi minisztérium hétfő esti adatai szerint a felnőtt brit lakosság 87,2 százaléka megkapta az első oltási dózisát, 66,2 százaléknak pedig a második oltási adagot is beadták.
 • A brit közegészségügyi szolgálat és a Cambridge-i Egyetem közös elemzése szerint a nagy-britanniai oltási kampány egyedül Angliában 8,5 millió koronavírus-fertőződést és 30 ezer halálesetet akadályozott meg.

Hirdetés

Franciaországban most oltják az orvosokat

Macron elnök viszont szigorít Franciaországban a fertőzöttek számának növekedése miatt egy hétfői bejelentés alapján:

 • Franciaországban kötelezővé teszik az oltást az egészségügyi dolgozók számára, különben szeptember 15-től nem engedik dolgozni őket és fizetést sem kapnak.
 • A jövőben oltási igazolvány vagy negatív vírusteszt felmutatását követelik meg azoktól is, akik étterembe vagy szórakozni akarnak menni, illetve vonatra vagy repülőre akarnak szállni;
 • Az oltásokat továbbra sem teszi kötelezővé a lakosság számára, Macron elnök mégis mindenki buzdít az oltakozásra.

Németország mélyponton

Németországban, ahol már a delta variáns dominál, egyelőre szó sincs látványos lazításról. Ugyan a korlátozások tartományonként különbözhetnek, az országszerte érvényes szabályok többek között továbbra is:

 • kötelező a maszk a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben és a hivatalokban;
 • egy háztartás tagjai egyelőre csak korlátozott számú, másik háztartáshoz tartozó személlyel találkozhatnak;
 • bár az üzletek folyamatosan nyitnak újra, vásárolni jellemzően csak negatív teszt vagy a védettséget igazoló dokumentum birtokában lehet;
 • ugyanez a szabály érvényes a fokozatosan újranyitó éttermekre, szórakozóhelyekre, színházakra, mozikra, szépségszalonokra és társaikra;
 • a szálláshelyek szintén fokozatosan újranyitják kapuikat a turisták előtt, a szabályozás tartományonként különböző lehet.

Németországban a koronavírus-fertőzések 59 százaléka már a különösen fertőző delta-variáns számlájára írható – derül ki a Robert Koch Intézet legfrissebb, július 8-i heti értékeléséből. Bár maga az esetszám csak enyhe növekedést mutat, és a hétnapos előfordulás továbbra is alacsony, a szakértők attól tartanak, hogy a delta terjedésével ez a trend megfordulhat.

Vendégek egy kávézó teraszán Berlinben 2021. május 24-én

Vendégek egy kávézó teraszán Berlinben 2021. május 24-én

Fotó: John Macdougall / AFP

Az már július 12-i hír, hogy lelassult az oltási kampány Németországban, az első adag vakcinát beadatók száma több havi mélypontra süllyedt a hétfői adatok szerint. Éppen ezért legutóbb a német külügyminiszter legutóbb arról beszélt, hogy augusztus végéig oldaná fel a korlátozásokat.

Ausztria is eldobja a maszkot

Ugyanakkor Ausztria is azon országok közé tartozik, ahol tovább enyhítenek a korlátozásokon, amely július 22-től elsősorban az eddigi maszkviselési szigor lazítást jelenti. Nyugati szomszédunk az enyhén emelkedő számú napi új koronavírus esetszámok ellenére is végrehajtja a nyitási tervet

– jelentette be július 9-én Sebastian Kurz osztrák kancellár, hozzátéve, hogy nem lehet állandósult állapot a szabadságjogok korlátozása.

Ahol Ausztriában július végétől még mindig kötelező a maszk:

 • az egészségügyi és szociális intézményekben;
 • az alapvető szükségleti cikkeket árusító üzletekben;
 • a gyógyszertárakban;
 • a hivatalokban;
 • valamint a tömegközlekedési eszközökön.

A kancellár kiemelte Ausztria elegendő oltóanyaggal rendelkezik, így aki még nem tette meg, saját felelősségére oltassa be magát, mert az egyre terjedő delta variánssal szemben csak két oltással lehet csak eredményesen védekezni.

Az osztrák egészségügyi tárca megbízásából már elkészültek az őszi vészforgatókönyvek, figyelembe véve a delta variáns terjedési sebességét és a lakosság feltételezett átoltottsági szintjét is.

Ennek alapján minimum 70-80 százalékos átoltottságra lenne szükség ahhoz, hogy egy negyedik hullámot, és vele együtt a kórházak túlterheltségét el lehessen kerülni

– jelentette ki Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter, aki optimista, mert elmondta, ha marad a júniusi oltási tempó, nem lesz baj.

Már kész az olasz vészforgatókönyv az őszre

Olaszország június elejétől fokozatosan lazítottak az egyes tartományokban, így mára pusztán a maszk viselését a zárt terekben, és a védőtávolság betartását várják el az olasz hatóságok. Azaz mára az összes olasz régió az úgynevezett fehér zónában szerepel a hivatalos olasz koronavírus honlap tájékoztatása szerint. Innen derül ki az is, hogy az olasz egészségügyi minisztérium augusztusra várja a delta variáns megjelenését, és ezzel együtt a fertőzésszámok növekedését a déli országban.

Turisták a velencei Szent Márk téren 2021. június 7-én

Turisták a velencei Szent Márk téren 2021. június 7-én

Fotó: Andrea Merola / MTI / EPA

Szintén ezen a honlapon szerepel az olasz szaktárca őszi-téli vészforgatókönyveit ismertető 129 oldalas dokumentuma, amely egyértelmű bizonyítéka annak, hogy az olaszok igencsak készülnek a negyedik hullámra.

Portugália és Spanyolország a korona gócpontja

Portugália is azon országok közé tartozik, ahol az utóbbi hetekben igencsak megugrott az új fertőzések száma. Az esetek csaknem kilencven százalékában itt is a koronavírus jóval fertőzőbb, delta variánsát mutatták ki, főként a fiatalabb, még immunitással nem bíró korosztályok körében, elsősorban Lisszabonban és a főváros környékén.

Éppen ezért a mediterrán országban újabb korlátozásokat vezettek be július 1-jétől, köztük:

 • este 11 és hajnali 5 közti kijárási tilalmat;
 • […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/07/15/koronavirus-delta-varians-nyugat-europa-lazitas-jarvanyugyi-korlatozas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Bepöccent a vállalkozó, markolóval vett elégtételt

Bepöccent a vállalkozó, markolóval vett elégtételt

Kártyavárként döntötte össze az újonnan épített ház több lakását egy kifizetetlenül maradt vállalkozó a németországi …