2022. augusztus 13., szombatMa Ipoly napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.13. Ipoly Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Dél-Európában már olyan szárazság van, hogy adagolják az ivóvizet

Hirdetés

Dél-Európában már olyan szárazság van, hogy adagolják az ivóvizet

A portugáltól az olasz kormányig sorra hozzák a szükségintézkedéseket a dél-európai országokban. Elsősorban azt kérik az emberektől, hogy csökkentsék minimálisra vízfelhasználásukat. Vannak helyek azonban, ahol már ez sem segít. Az unióban a magáncélú vízfelhasználás mindössze a teljes vízfelhasználás 9 százalékát teszi ki. Ugyanakkor a mezőgazdasági vízfelhasználás már a teljes 60 százalékát adja.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) – amely az uniós vezetés legfontosabb háttérintézménye a területen – egyik szakértője szerint a szárazság az egy dolog,

ami sokkal lényegesebb viszont, hogy mennyi vizet veszünk ki a rendszerből.”

Hirdetés

Olaszország

A római kormány már a hét elején az aszály miatt öt tartományt nyilvánított katasztrófa sújtotta területnek. Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Lombardia, Veneto és Piemont tartomány kap az elfogadott rendkívüli segélycsomagból, amely több mint 36 millió euróval segíti a rendkívüli szárazsággal sújtott térségeket.

Valamennyi régió az ország északi részén, a Pó folyó vízgyűjtő medencéje mentén fekszik. A térséget év eleje óta rendkívüli szárazság sújtja, szinte teljesen elmaradt a csapadék. A Pó kiszáradása nagyon sok mezőgazdasági tevékenységet, még a parmezán előállítását is befolyásolja.
    
Maria Stella Gelmini, a kormány és a tartományok közötti kapcsolatokért felelős miniszter bejelentése szerint a csomag részleteit a következő napokban hozzák nyilvánosságra.

A tervek között szerepel egy vízügyi kormánybiztos kinevezése, valamint helyi vízkorlátozások bevezetése. Eddig száz városban korlátozták a vízfelhasználást.

A Coldiretti termelői szövetség emlékeztetett, hogy az aszály sújtotta térség az ország éleskamrájának számít, ahol most a termés 30 százaléka került veszélybe. Mintegy 270 ezer agrárvállalkozás működését nehezíti a több mint fél éve tartó csapadékhiány. A legnagyobb olasz folyó, a Pó vízszintje hetven év óta nem volt ennyire alacsony.

Az öntözésért felelős olasz hatóság már megtiltotta az északnyugati területeken a gyümölcsfák locsolását. Az így megspórolt vízzel az élelmiszerstratégia szempontjából sokkal fontosabb rizsföldek vízellátását kell biztosítani.

A 2022. július 5-én készült légi felvétel a Pó folyó alacsony szintjéről Castelmassa település közelében

A 2022. július 5-én készült légi felvétel a Pó folyó alacsony szintjéről Castelmassa település közelében

Fotó: Marco Sabadin / AFP

Veronában a polgármester rendelete szerint tilos mostantól augusztus végéig locsolni a kerteket, focipályákat, nem szabad kocsit mosni, úszómedencéket feltölteni, hogy minél több ivóvizet tartalékoljanak. 

Pisában is áttérnek a vízadagolásra. Ebben a hónapban csak személyes higiénére és otthoni használatra lehet vizet használni. A vétőket akár 500 eurós bírsággal is sújthatják – írja összefoglalójában a Deutsche Welle. Milánóban pedig leállították a város összes díszkútját.

Egy kisvárosi polgármester viszont nem a megszokott módon kezeli a problémát. Castenasóban a helyi fodrászatokban ezentúl tilos kétszer mosni a vendég haját. A 16 ezer fős kisvárosnak tíz fodrászüzlete van és azt remélik, hogy a lépéssel több ezer liter vizet spórolnak.

Portugália

A dél-európai országban már télen érzékelték, hogy baj lesz, mert rendkívül csapadékmentes volt a hűvös időszak. Mivel a duzzasztógátak mögött egyre alacsonyabb lett a vízszint, ezért a kormány úgy döntött, hogy heti két órában határozza meg a vízierőművek használatát. Ennek a lépésnek az az oka, hogy biztosítsák a 10 milliós Portugáliában az ivóvízkészleteket legalább két évre.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/07/06/szarazsag-ivoviz-del-europa-vizadagolas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Lélegeztetőgépen tartják és elveszítheti egyik szemét a világhírű író, Salman Rushdie

A rendőrség őrizetbe vette a késelés elkövetőjét, a gyanúsított a 24 éves Hadi Matar, aki …