2024. július 19., péntekMa Emília napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2024.07.19. Emília Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / De mit akart valójában Putyin Észak-Koreában és Vietnámban?

Hirdetés

De mit akart valójában Putyin Észak-Koreában és Vietnámban?

2000 óta ez volt az első hivatalos látogatása Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Észak-Koreában, amelyre tavaly ősszel Kim Dzsongun hívta meg, amikor utóbbi Vlagyivosztokba látogatott. A vizit fő témái a kereskedelmi kapcsolatok erősítése, a mezőgazdasági, energetikai és biztonsági együttműködés mélyítése. A két ország együttműködésének az orosz külügyminisztérium által összeállított Szerződés az átfogó stratégiai partnerségről Oroszország és a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság között ad majd keretet. Ez a szerződés váltja le az eddig érvényben volt bilaterális megállapodásokat.

A tárgyalások során egyeztettek a közvetlen légi összeköttetés visszaállításáról Moszkva és Phenjan között, valamint ahogy Putyin a Nodong Sinmunnak írt cikkében is megfogalmazta: a „kereskedelem és a kölcsönös elszámolás alternatív, nem nyugati irányítású mechanizmusainak” kidolgozására vonatkozó tervekről is szó eshet. A két ország szárazföldön és tengeren is határos egymással, így a köztük lévő szállításokat jóval nehezebb felügyelni, vagy esetleg a szállítmányokat lefoglalni. 

A fentiek mellett a szakértők szerint Moszkva és Phenjan együttműködése gazdasági és politikai síkon kell hogy mozogjon. Ezzel együtt azonban Phenjan több ízben is segítette Oroszország katonai erőfeszítéseit Ukrajnában. Értesülések szerint több mint egymillió tüzérségi lőszert kapott az orosz hadsereg az észak-koreai raktárakból az első szállítmánnyal. Annyit, amennyit Ukrajna nyugati szövetségesei együttesen alig tudtak teljesíteni. A töltények minősége más kérdés, de ennek ellenére is nagy segítség volt.

Hirdetés

Elemzők úgy gondolják hogy ezért cserébe Phenjan élelmiszerekre, üzemanyagra és egyéb cikkekre számíthat, amelyekből egyébként hiányt szenved. Amiből viszont a legnagyobb hiánya van, az a valuta. Ezt a külföldön dolgozó észak-koreaiak hazahozott pénzéből pótolták valamennyire, de a 2019-től érvényben lévő ENSZ-szankciók miatt ez is kiesett. Ezt Oroszország egyelőre nem biztos, hogy felül tudja majd írni anélkül, hogy újabb felháborodást váltson ki a nemzetközi közösségben. A kiesést turizmussal igyekezhetnek kiváltani. Az észak-koreai kiránduláscsomagok elérhetők Oroszországban, de ezeket nem túl sokan, évente néhány százan veszik csak igénybe. 

Moszkva és Phenjan közeledése logikus, de valahol kényszerlépés

Észak-Korea nemzetközi elszigeteltségben van, Oroszországot pedig, bár egyelőre sikertelenül, de megpróbálják elszigetelni. Bár a kialakult helyzet egymásrautaltságot is generál, azonban mindkét fél előnyt tud kovácsolni a maga számára: Washington és Szöul konzekvensen azon az állásponton van, hogy Oroszország Észak-Korea segítségével tudja pótolni lőszerállományát, Phenjan pedig orosz technológiákra tehet szert saját fejlesztéseihez, amelyekhez egyébként nem tudna hozzáférni. Az egyik ilyen lehet például az észak-koreai műholdak pályára állítása is.

Oroszország pedig tagadja az illegális katonai együttműködést. A nagy partnerség egyelőre szituatív és bizonyos szempontból a kényszer szülte, de ettől függetlenül a kapcsolatokat szorosabbra fűzik. Moszkva ott igyekszik megerősíteni a pozícióit, ahol önmaga számára előnyt tud szerezni, illetve a nyugati vetélytársainak pedig fejfájást okozni. Észak-Korea pedig pont ilyen.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető Phenjanban Észak-Koreában 2024. június 19-én

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető Phenjanban Észak-Koreában 2024. június 19-én

Fotó: Gavriil Grigorov / Reuters

Az ázsiai körút Vietnámban folytatódott

Phenjanból az orosz államfő Hanoiba utazott, ahol Nguyen Phu Tronggal, a Vietnámi Kommunista Párt Központi Bizottságának főtitkárával, To Lam elnökkel és Pham Minh Tinh kormányfővel találkozott. Megvitatták a Moszkva és Hanoi közötti partnerség fejlesztését, valamint a nemzetközi és regionális napirenden lévő kérdéseket. A két elnök találkozója után több mint 15 kétoldalú dokumentumot írtak alá a különböző területeken […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/06/20/putyin-azsia-korut-eszak-korea-vietnam-gazdasag-szerzodes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Csaknem kétmillió forintot kell fizetnie egy újságírónak, aki Giorgia Melonin gúnyolódott

Giulia Cortese még 2021 októberben tette közzé a testszégyenítésnek minősített bejegyzést az X-en. A kiszabott …