2021. augusztus 3., keddMa Hermina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.08.03. Hermina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Csütörtökön kezdődhet a polexit?

Hirdetés

Csütörtökön kezdődhet a polexit?

Várhatóan csütörtökön dönt arról a lengyel alkotmánybíróság, hogy a nemzeti jog elsőbbséget élvezhet-e az uniós jogokkal szemben – írja az Euronews. Az Európai Unió Bírósága 1964-ben fogalmazta meg az „elsőbbség elvét”, amely kiköti: az európai intézmények által alkotott jog beépül a tagállamok jogrendszerébe. Ezáltal a kötelező erejű európai jogi aktus abszolút elsőbbséget élvez a nemzeti jogok felett.

A lengyel jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt azonban ezt az alapelvet is megkérdőjelezte a sok kritikát kiváltott igazságügyi reform során.

Hirdetés

A 2019-ben elfogadott, a sajtóban csak „szájkosártörvényként” hivatkozott jogszabály az Európai Bizottság szerint sérti az igazságszolgáltatás függetlenségét, ezért kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelországgal szemben. Mivel a testület ajánlásait Varsó nem vette figyelembe, Brüsszel az Európai Unió Bírósága elé vitte az ügyet. 

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/07/14/lengyelorszag-eu-birosagi-reform-alkotmanybirosag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kövér László: Közép-Európa nemzetei egymást riválisnak tekintve nem tudják érvényesíteni érdekeiket

Kövér László: Közép-Európa nemzetei egymást riválisnak tekintve nem tudják érvényesíteni érdekeiket

Mi, magyarok az elmúlt száz esztendőben megtanultuk, hogy csak akkor nyerhetünk igazán, ha Közép-Európában és …