2021. szeptember 26., vasárnapMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Csonkítással, kövezéssel térhet vissza a talibán

Hirdetés

Csonkítással, kövezéssel térhet vissza a talibán

A fundamentalista iszlámot képviselő talibán először 1996-ban vette át a hatalmat Afganisztánban, majd egészen a nyugati koalíció 2001-es támadásáig kormányozta az országot. Az iszlamisták nevével fémjelzett öt év különösen sötét időszak volt. A férfiak és a nők öltözékét egyaránt szigorú szabályokhoz kötötték, hangszereket, zenéket tiltottak be, mindennapos büntetés volt a csonkítás, kövezés és akasztás. 

Nem meglepő, hogy a tálibok kedden tartott maratoni nemzetközi sajtótájékoztatóján az afgán nők sorsa kiemelten foglalkoztatta az újságírókat. Miután ugyanis  2001-ben a nyugati szövetségesek megdöntötték a tálib rendszert, jelentősen javult a nők helyzete. Az elmúlt húsz év munkája azonban az iszlamisták visszatérésével valószínűleg a semmibe vész. A tálib vezetők persze alig győzték ennek ellenkezőjéről meggyőzni az újságírókat, többször is hangoztatták a nők biztonságának, társadalmi szerepvállalásának fontosságát.

Azt azonban mindig megjegyezték: ők az iszlám keretein belül értelmezik ezeket a kérdéseket.

Hirdetés

Itt válik bonyolulttá a helyzet, a saría, vagyis az iszlám vallásjog ugyanis nem egységes, letisztult jogrendszer. Nyugaton inkább a sötétebb arca ismert, különösen miután számos, európai országban élő muszlim közösség követelte a saría bevezetését. A Múlt-kor történelmi portál egy korábbi cikkében összeszedte a saría szerinti vétségeket, a tizennyolc tétel között szerepel például a pletykálás, a hallgatózás, az ének és a zene, de az idegen férfi, nő megtekintése, vagyis a szemezés is.

Az iszlám vallásjog alapvetően három kategóriában értelmezi a bűnt:

  • A […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/08/19/afganisztan-talibok-iszlam-saria/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Brutálisan meggyilkoltak egy 28 éves londoni tanárnőt, tart a hajtóvadászat

Brutálisan meggyilkoltak egy 28 éves londoni tanárnőt, tart a hajtóvadászat

Meggyilkoltak Londonban egy 28 éves tanárnőt, Sabina Nessát, a rendőrség tájékoztatása szerint egy mindössze ötperces …