2021. szeptember 24., péntekMa Gellért napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.09.24. Gellért Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Csapdába kerültek a Szputnyik V-vel beoltottak Németországban

Hirdetés

Csapdába kerültek a Szputnyik V-vel beoltottak Németországban

Fél éve, amikor odahaza járt, beoltatta magát a Szputnyik V-vel. Akkor még Németországban nem volt vakcina az ő korosztálya számára, ő pedig fontosnak tartotta, hogy megóvja magát és a hozzá közel állókat.

Tisztában volt azzal, hogy a Szputnyik V potenciálisan gondot okozhat, mert az unióban nem engedélyezték. Nagyobb volt azonban a kockázata a fertőzésnek Oroszországban, ahol kevesen viseltek maszkot, és a távolságtartás szabályait sem tisztelték, így az újságíró nem habozott: beoltatta magát. Megnyugtató volt számára, hogy legalább némileg védettnek számított Oroszországban és Németországban egyaránt.

Döntése azonban balul sült el. A Szputnyik V-t ugyanis még mindig nem ismerik el az EU-ban. Jóllehet a két oltással teljesen beoltottnak számít, szervezete pedig kellő mennyiségű antitestet termel, Németországban folyamatosan teszteltetnie kell magát, sőt – a helyzettől függően – akár karanténba is kényszerülhet.

Hirdetés

Mit tehetnek ilyenkor a hivatalosan nem beoltottnak számítottak? Az egyik lehetőség, hogy újra beoltatják magukat, harmadjára egy, az unióban jóváhagyott vakcinával. Ez azonban korántsem egyszerű – Németországban.

Vajon engedélyezik az orosz vakcinát az EU-ban?

A Szputnyik V Oroszországban korán – egyesek szerint túl korán – kapta meg a használati engedélyt. Jóval a nyugati vakcinák előtt kezdték alkalmazni, ami nemzetközi bírálatok sorát váltotta ki. Későbbi beigazolódott, hogy a Szputnyik V mégiscsak hatásos.

Az orosz vakcinát jelenleg több mint 60 országban alkalmazzák, köztük Magyarországon és San Marinóban, jóllehet az EU-ban nem engedélyezett. Az Európai Gyógyszerügynökség talán ősszel hagyja jóvá forgalmazását, bár az Európai Unió vezető tisztviselőinek még mindig fenntartásai vannak a vakcinával szemben.

Tavasszal, amikor Németország szűkében volt az oltóanyagnak, több politikus – köztük Michael Kretschmer, Szászország miniszterelnöke és Jens Spahn német egészségügyi miniszter – az orosz vakcina vásárlásáról tárgyalt.

Most azonban Németországban nincs hiány vakcinából, ezért a Szputnyik V engedélyezését sem kapkodják el.

Augusztus elején az Európai Bizottság elismerte San Marino védettségi igazolását, ahol a Szputnyik V-t széles körben használják. Ez azonban – amint azt később a Bizottság pontosította – nem jelenti az orosz vakcina engedélyezését az EU-ban.

Németországból és más tagállamból – Smolentcevához hasonlóan – több száz, vagy akár több ezer uniós lakos utazott Oroszországba oltásért, mert egy időszakban az adott országban bizonytalan volt a vakcinaellátás. Beindult a <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/09/01/a-szputnyikkal-beoltott-nemetek-vesszofutasa/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A tálibok nem szólalhatnak fel az ENSZ-ben

Egyelőre nem született döntés az Afganisztánban hatalomra került radikális iszlamista tálibok ENSZ-képviseletéről – közölte Stéphane …