2020. július 12., vasárnapMa Nóra, Lili napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
2020.07.12. Nóra, Lili Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Charles Michel: Két hét múlva lehet gazdasági mentőcsomag

Hirdetés

Charles Michel: Két hét múlva lehet gazdasági mentőcsomag

A tervezett két óra helyett hat órán keresztül tartott az EU állam- és kormányfőinak a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos videókonferenciája. Végül abban maradtak, hogy két héten belül javaslatokat várnak a pénzügyminiszterek tanácsától egyfajta gazdasági mentőcsomagra. A kiszivárgott információk szerint

Hirdetés

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök a vita egy pontján közölte, hogy amennyiben nem sikerül azonnali és jelentős segítséget biztosítani a járvány sújtotta országoknak, akkor semmilyen közös nyilatkozathoz nem járul hozzá.

Hét elején az uniós pénzügyminisztereknek már volt egy sikertelen kísérlete erre, akkor főként a hollandok ellenezték az úgynevezett koronakötvények kibocsátását. Végül mégis sikerült közös álláspontra helyezkedni, aminek a lényege az, hogy későbbre halasztották a döntést. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke erre a kérdésre azt mondta, hogy több javaslat is van az asztalon, és a legjobbat kell kiválasztani.

Mark Rutte holland kormányfő Twitter-bejegyzésben megjegyezte: „Minden tagállamnak meg kell tennie a szükséges intézkedéseket nemzeti szinten, de lépéseket teszünk európai szinten is egymás és a gazdaságaink támogatása érdekében. ”

Az Európai Tanács által elfogadott nyilatkozat főbb pontjai a következők:

  • hangsúlyozták, hogy a külső határokon történő beutazást átmenetileg felfüggesztették harmadik ország polgárainak, de a belső határok átjárhatóságát meg kell őrizni, különösen az áruszállítás, illetve a határokon át ingázó munkavállalók érdekében. Ugyanakkor a határokon rekedt embereknek segíteni kell hazajutni.
  • határozott fellépést ígértek a dezinformáció ellen, átlátható, időszerű és tényeken alapuló kommunikációval arról, amit az EU tesz a járvánnyal kapcsolatos küzdelemben.
  • a tagállamok támogatják és sürgetik az Európai Bizottságot a védőfelszerelések, orvosi műszerek és berendezések közös közbeszerzésének mielőbbi lebonyolításához.
  • egyetértettek abban, hogy a WHO ajánlásainak fényében sürgősen növelni kell a tesztelési kapacitást, és a tagállamoknak jelentést kell erről készíteni a Bizottságnak.
  • az EU továbbra is nagy összegekkel támogatja a vírussal kapcsolatos tudományos kutatásokat, és arra hívják fel a tagállamokat, hogy osszák meg egymással az ezzel kapcsolatos információkat.
  • az uniós vezetők üdvözölték az Európai Bizottság, az Európai Innovációs Tanács és az Európai Beruházási Bank (EBB), és az Európai Központi Bank pénzügyi támogatási csomagjait. Kijelentették, hogy a tagállamok teljes mértékben elismerik a COVID-19 válság társadalmi-gazdasági következményeinek súlyosságát, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a szolidaritás szellemében megfeleljenek ennek a kihívásnak.
  • végül az EU-s kormányok felkérik az eurócsoportot, […]


A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/eurologus/2020/03/26/charles_michel_eu_ep_mentocsomag_eu-csucs_videokonferencia/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egy piros sapkán múlt a halálos ítélet

Egy piros sapkán múlt a halálos ítélet

Július elején formálisan is teljessé vált a mentesítése egy Kareem Johnson nevű pennsylvaniai elítéltnek abban …