2020. október 25., vasárnapMa Bianka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
2020.10.25. Bianka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / CEU: költséges és fáradalmas munka volt átköltözni Bécsbe

CEU: költséges és fáradalmas munka volt átköltözni Bécsbe

… van remény a háború utáni Szíriában

– mondja az ösztöndíjjal a CEU bécsi campusán tanuló, szíriai Núr arról, hogy az egyetemi képzés során szerzett tudását hol tudná majd kamatoztatni a későbbiekben. A fiatal nő politikai menekült Ausztriában, miután a damaszkuszi kormány pár évvel értésére adta: jobban teszi, ha többé nem megy haza. 

A CEU a sokszínűséget és a változatosságot hirdeti: ez, ahogy belépünk a bécsi épületbe, azonnal ki is derül. Az egyetem büszke is arra, hogy a világ 90 országából érkeznek hallgatói, ami a Mexikóból érkezett Andrea szerint olyan előnyökkel jár, mint az információmegosztás és a globalizált világban jobban helytálló munkaerő megteremtése. 

Szerintem bevándorlónak lenni … csodálatos dolog

– véli Andrea.

Az Index stábja ellátogatott a CEU bécsi campusára, amely a távoktatást lehetővé tévő korszerű technológiával, valamint egy amerikai egyetemnek megfelelő felszereléssel büszkélkedhet. Az épületbe belépők hőmérsékletét automatizált, arcfelismerős eszközökön mérik, a folyósokon külön jelzik a haladási útvonalat a távolságtartás végett, a könyvtárban pedig az egyetemi igazolvány leolvasásával pillanatok alatt ki tudjuk venni a kívánt könyveket. 

Bécsben jártunkkor azt láttuk: a CEU köszöni, jól megvan Bécsben – az Index által megkérdezetteknek nem vérzett annyira a szíve amiatt, hogy az egyetem nagy része távozott Magyarországról. Bár az egyetem munkatársai számára számos kihívással járt a költözés, a hallgatók egy részét nem nem is érintette, mások pedig online is be tudják fejezni tanulmányaikat. 

Hogy mi maradt Budapesten a CEU-ból, az egyetem mit vesztett és mit nyert a költözéssel, alábbi írásunkból derül ki. Arra pedig, hogy milyen a hangulat, és hogy néz ki a bécsi campus, a cikk végén található videóriportunk ad választ.

Willkommen in Wien

Csaknem két éve már, hogy a Közép-európai Egyetem bejelentette: költözik Bécsbe. Ennek hátterében a magyar felsőoktatási törvény módosítása állt, amelyre széles körben úgy tekintenek, hogy kifejezetten a CEU budapesti működésének ellehetetlenítésére irányult. A jogszabály miatt a CEU nem vehetett fel 2019 januárjától új diákokat a budapesti campusára, így az azóta jelentkező diákok Bécsben kezdik meg a CEU az Egyesült Államokban és Ausztriában akkreditált képzéseit. 

A nagyjából két évet igénylő, mintegy 200 millió eurós költséggel járó költözés helyszínével kapcsolatban a CEU sajtóirodája szerint Bécs városa kereste meg őket, és tárt karokkal fogadta, a költözési miatti akkreditációs folyamatokban is segítőkészek voltak az osztrák hatóságok. Az Index által megkérdezett hallgatók Bécset befogadó, sokszínű városnak írták le, amely kiváló otthonává vált az egyetemnek. A campus egyébként Bécs egyik legváltozatosabb kerületében, a „hírhedt″ Favoritenben található – adott a nemzetközi hangulat. 

Az Indexnek adott nyilatkozatában a CEU kiemelte, hogy „Ausztria elfogadja, tiszteletben tartja, és nagyra értékeli az akadémiai szabadságot″, de a földrajzi helyzete is előnyös. Bár sajnálja a távozását Budapestről, Bécs új lehetőségeket nyitott a kutatási és együttműködési kapcsolatok kiépítésére, amire az osztrákok kifejezetten nyitottak. Egyfajta bővülésként tekint a CEU a bécsi jelenlétre, hiszen az egyetem New York-ban, Budapesten és Bécsben is fenntart intézményeket. 

Mindazonáltal nem dobtak el mindent Magyarországon, számos projekt épül itthon folyó kutatásokra, és az egyetem több intézete is Budapesten marad. 

A CEU az első igazi otthonát, oktatói, dolgozói és diákjai jelentős részét köszönheti Budapestnek és Magyarországnak, és ragaszkodik is hozzá

– közölte a CEU.

Habár a képzések Bécsbe költöztek, továbbra is Budapesten működik majd a CEU Demokrácia Intézete, a Kutatói Alkotóház (CEU IAS – Institute for Advanced Studies), a CEU nyári egyeteme (CEU SUN), valamint a Vera és Donald Blinken Nyílt Társadalom Archívum (OSA).

Az egyedülálló magyar szellemi és kulturális élet nélkül a CEU nem lenne az, amivé közel harminc év alatt vált. Büszkék vagyunk, hogy számos értelmiségit sikerült külföldről hazahívnunk, ezzel is erősítve az egyetemet és Magyarországot.

Mindez szép, de mit hoztak a konyhára?

Az egyetem hangsúlyozza, a kutatásban, valamint a kulturális és szakmai együttműködésben Budapestnek is jó reklámot csinált azzal, hogy külföldi hallgatók érkeztek Magyarországra. Ennek nemzetgazdasági szempontból is haszna volt, hiszen „ az elmúlt években több mint tízezer külföldi töltött el éveket Magyarországon CEU-diákként, és minden évben sok száz kutató érkezik hosszabb-rövidebb időre a CEU-ra.” 

Számszerűsíteni a CEU budapesti jelenlétének pénzügyi előnyeit nem könnyű, de az egyetem kiemeli: a különböző adók, járulékok és szolgáltatási díjak kifizetésével

az egyetem évente mintegy 10 milliárd forinttal járult hozzá a magyar gazdasághoz.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2020/10/14/ceu_koltseges_es_faradalmas_munka_volt_atkoltozni_becsbe_de_uj_lehetosegek_is_nyiltak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Koronavírusos lett az amerikai alelnök legközelebbi munkatársa

Pozitív lett az amerikai alelnök kabinetfőnökének koronavírus-tesztje, de Mike Pence az eredeti terveknek megfelelően folytatja …