2023. május 28., vasárnapMa Emil, Csanád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 372,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 383,00 Ft
2023.05.28. Emil, Csanád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 372,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 383,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Bulgáriában csoda történt, kilenc hónap után sikerül kormányt alakítani

Hirdetés

Bulgáriában csoda történt, kilenc hónap után sikerül kormányt alakítani

Bejött Bojko Boriszov, a legutóbbi parlamenti választást megnyerő GERB pártelnökének a terve azzal, hogy az Európai Bizottság bolgár biztosát, Marija Gabrielt jelöli miniszterelnöknek,

mivel kilenc hónap és két parlamenti választás után ismét megválasztott kormány alakult Bulgáriában.

Hirdetés

Mint korábban beszámoltunk róla, ez egy elég rizikós húzás volt a korábban korrupcióval megvádolt egykori bolgár miniszterelnöktől: Gabriel ugyanis uniós biztosként jó önéletrajzzal rendelkezik, és ezzel csapdába akarta csalni a GERB ellenében létrejött protestpártokból álló választási szövetséget, a technokrata-centrista Folytatjuk a Változást!-ot (PP) és a jobbközép Demokratikus Bulgáriát (DB).

Ez amiatt volt kockázatos lépés, mert a PP már korábban bejelentette, hogy nem hajlandó a szerintük korrupcióval megvádolt Boriszovval közösen kormányozni, azonban Gabriel személye olyan volt, akit ha elutasítanak, nehezen tudták volna elmagyarázni a bolgároknak, hogy egy européer, komoly karriert befutó, alkalmas jelölt mögé miért nem tudnak beállni.

Boriszov lépése bevált, mivel a legutóbbi választásokon a két legtöbb mandátumot szerző GERB és a vele együtt induló Demokratikus Erők Szövetsége (SZDSZ) a PP–DB-pártszövetséggel összeállva hétfőn bejelentette: legalább 18 hónapig közösen fognak kormányozni.

Rotációs rendszerben vágnak neki a kormányzásnak

Mint arról az egyik legnagyobb bolgár portál, a Dnevnik beszámolt, a kormány megalakulását maga Bojko Boriszov jelentette be: az erről szóló sajtótájékoztatón elmondta, hogy a két pártszövetség a koalíciós szerződés szerint legalább 18 hónapig fogja vezetni Bulgáriát, ami alatt az első kilenc hónapban a PP–DB adja majd a miniszterelnököt Nikolaj Denkov, a legutóbbi PP-kormány egészségügyi minisztere személyében, majd ezt követően a korábbi uniós biztos, Marija Gabriel következik.

A sajtótájékoztatón Boriszov arról is beszélt, hogy az elkövetkezendő 18 hónapban mi a kormány célja a 2020 nyara óta folyamatos politikai válságban lévő országban – ez idő alatt összesen öt parlamenti választást tartottak, és mindössze egyszer, akkor is csak félévre sikerült megválasztott kormányt alakítania a parlamenti pártoknak.

Ugyan a GERB-vezér név szerint nem említi az okot, hogy mely oroszbarát pártok erősödése miatt akart egy nyugati orientációjú, européer kormányt – valószínűleg az az irredenta, Nagy-Bulgária-eszményt hirdető Újjászületésre és a PP által korábban orosz […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/05/23/bulgaria-gerb-folytatjuk-a-valtozast-kiril-petkov-bojko-boriszov-kormany-kormanyalakulas-politikai-valsag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Agresszív gólya tartja rettegésben egy szlovákiai falu lakóit

A természetvédők azzal magyarázzák a gólya támadásokat, hogy az állat a kocsik üvegén és karosszériáján …