2021. szeptember 21., keddMa Máté napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
2021.09.21. Máté Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Bujkálnak a magyarokat segítő afgánok

Hirdetés

Bujkálnak a magyarokat segítő afgánok

Tisztázzuk először, hogy miként keveredett Afganisztánba.

A honvédségnél szolgáltam hét évig, innen jutottam ki békefenntartóként Koszovóba, utána Irakba. Eközben elvégeztem a Nemzetvédelmi Egyetem katonai közelharcoktatói szakát. Később oktatókat képeztem a honvédség berkein belül, végül könnyűlövész-kiképzőként zártam a pályám.

Koszovó és Irak után törvényszerű, hogy az ember Afganisztánba megy?

A külszolgálati tapasztalatok megtetszettek, ezért konfliktuszónában képzeltem el a jövőmet. A célom az volt, hogy amerikai céggel jussak ki ezekre a helyekre, de ez hiú ábrándnak bizonyult. 2008-ban ugyan összejött a dolog, de egy magyar vállalaton keresztül. Azokkal a srácokkal kezdtem, akik közül 26 nemrég kalandos úton ugyan, de hazakeveredett. A céghez a helyi őrök szupervízoraként kerültem, ebben a minőségemben az afgán őrség felügyelője voltam, fél év múlva team leader, vagyis a magyar szupervízorok vezetője lettem, később pedig country manager, úgy, hogy ez idő alatt a holland nagykövetség biztosítása volt a feladatunk. Összesen nyolc évet voltam a cégnél, ötöt biztonsági vezetőként.

Hirdetés

Miért szervezi ki a holland követség a védelmét éppen a magyaroknak?

Kicsit messzebbről indulnék. Kabulban a nagykövetségek mindegyike a zöld zónában van. Ez egy többgyűrűs, rendőrségi kordonokkal körbezárt, számos ellenőrzési ponttal felszerelt terület. Utcák, kisebb területek vannak lezárva hozzá. Kabulon belül több zöld zóna van, e zöld zónák külső részeit rendőrök vigyázzák, majd az egyes nagykövetségek saját afgán őrséget bíznak meg a védelmi feladattal. Ők az úgynevezett első védelmi vonal, akik a tornyokból lőnek, ha kell. Mi, magyarok az afgán őrség felügyelői vagyunk. Kint az analfabetizmus népbetegség, az afgánokat irányítani kell, egy átlagos magyar rendőr, katona szuperhősnek tűnhet abban a közegben, amennyiben beszél angolul. A szerepkört sokan szeretik misztifikálni, de itt egész egyszerűen az afgánok szupervíziójáról van szó.

Kerezsi Csaba második otthonának tekinti Afganisztánt

Kerezsi Csaba második otthonának tekinti Afganisztánt

Fotó: Kitzinger Szonja / Index

Jól értem, hogy ez a munkakör fegyveres biztonsági szolgálat?

Az, és a médiában kibontakozó képpel szemben semmiképp sem harcoló alakulat. Itt nem GI Joe senki, nem gázolnak térdig az emberek a kilőtt hüvelyekben, nem kaszabolják halálra az embereket. Nem testőrök, nem zsoldosok, csupán jó képességű srácok, akiket azért fogad fel a holland követség, mert az EU polgáraiban jobban megbízik.

Ha már a biztonságnál tartunk: a volt kollégáinak hazahozatala meglehetősen döcögősre sikerült. Mit gondol erről a kimenekítő akcióról?

A 26 magyar kimenekítése nem az állam dolga lett volna, mert az egész történetben nincs politikai szál, és az ott dolgozók nem magyar kormányérdekeket védtek odakint. A cég vezetői hetekkel ezelőtt figyelmeztetést kaptak egy korábban a cégnél dolgozó biztonsági vezetőtől, hogy hozzák haza az embereket, vagy építsenek és dolgozzanak ki egy minden eshetőségre felkészítő hazajuttatási tervet, ám anyagi érdekeket szem előtt tartva ezt nem tették meg. Így az állam hozta haza őket, ahogy vasárnap és csütörtökön azokat a még kint lévő magyarokat és a magyarokkal együttműködő helyieket, akiket a fanatikus iszlamista tálibok megtorlása fenyegetett. A tegnapi két robbantás egyike, amely száz feletti áldozatot követelt egyébként pont azon szálloda előtt történt, amelyikben az utolsó napokban meghúzták magukat a kollégáim.

Van rosszabb a táliboknál? Mondjuk az ISIS, amely bejelentkezett a merényletre?

Nem az a lényeg, melyik a jobb vagy a rosszabb. A baj az, hogy a káosz farvizein több radikális szervezet megerősödése prognosztizálható. Amitől pedig félnivalónk lehet az az, hogy a menekültekkel együtt a szélsőséges szervezetek tagjai is megérkeznek Európába.

Önnek van még tudomása kint rekedt magyarról vagy a magyarokat szolgáló szövetségesekről?

Van. A hazahozott magyarok egyik segítője, egy rendőr dandártábornok, aki most a családjával bujkálni kényszerül a tálibok elől. Már kétszer megpróbálták elkapni őket, egyelőre sikertelenül. A dandártábornokról azt kell tudni, hogy nálunk tanult, többször járt Magyarországon, és rendelkezik magyar személyi igazolvánnyal. Sajnos nem tudja még, hol és hogyan juthat ki az országból, neki is és a családjának is segítségre lenne szüksége. A legfrissebb információim szerint, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/08/27/afganisztan-bujkalnak-a-magyarokat-segito-afganok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Joe Biden nem hisz az új hidegháborúban

Joe Biden nem hisz az új hidegháborúban

Nem hisz újabb hidegháborúban az amerikai elnök. Egy magas rangú washingtoni kormányzati tisztségviselő szerint Joe …