2021. április 21., szerdaMa Konrád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.04.21. Konrád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Brexithatás: forrnak az indulatok Észak-Írországban

Hirdetés

Brexithatás: forrnak az indulatok Észak-Írországban

Már több mint ötven rendőr sérült meg a múlt héten kezdődött, a húsvéti ünnepekre is átterjedő, erőszakos összecsapásokban több északír városban. Főként fiatal unionisták, magukat briteknek valló és az Egyesült Királysághoz hűséges északírek vonultak ki Belfast, Londonderry, Carrickfegus és Ballymena utcáira, majd a rendőrség megjelenésével elszabadult az erőszak. 

A több napig tartó zavargásokon előkerültek a téglák, a tűzijátékok, a Molotov-koktélok, és több helyen autókat gyújtottak fel.

Hogy mennyire nem spontán akciókról volt szó, azt az is bizonyítani látszik, hogy az Ulster Defence Association (Ulster Védelmi Egyesület, UDA) unionista félkatonai szervezet egy, tőle elszakadt csoportjának tagjai előre figyelmeztette az üzletvezetőket Newtownabbey-ben: a hétvégén korán zárjanak, ha nem akarják, hogy szétverjék a boltjaikat. Persze Molotov-koktélt sem hirtelen felindulásból készít az ember. 

Hirdetés

A rendőrség szerint „sötét erők” uszították a fiatalokat a rendőrök ellen, ezt a véleményt Arlene Foster északír miniszterelnök is osztotta, megtoldva azzal, hogy az országos rendőrfőkapitánynak le kell mondania. 

Észak-Írországban hónapok óta egyre nő a feszültség az unionisták körében, amit egy szóval lehet magyarázni: brexit.

Láthatatlan, de érezhető határ

Az Egyesült Királyság az Európai Unióból történő kiválásának egyik sarkalatos pontja az volt, hogy az Írországgal való egyesülés szorgalmazó ír nacionalisták és az Egyesült Királyságban maradni vágyó unionisták közötti 30 éves, véres konfliktust lezáró 1988-as, nagypénteki egyezmény ne sérüljön. Attól tartottak, hogy az Egyesült Királyság kilépésével újra fizikai határ emelkedne az Ír Köztársaság és Észak-Írország között, ami veszélybe sodorná a nehezen elért békét.

Ennek elkerülése érdekében született meg az északír protokoll. 

Tüntetés az észak-írországi Antrim megyében 2021. április 6-án

Tüntetés az észak-írországi Antrim megyében 2021. április 6-án

Fotó: Paul Faith / AFP

A protokoll elfogadásával kompromisszumos megoldás jött létre: Észak-Írország úgy távozott az Egyesült Királyság tagjaként az EU-ból, hogy közben része maradt az uniós közös piacnak. Ez viszont azzal járt, hogy egy kvázi tengeri határ jött létre Nagy-Britannia és az Ír-sziget északi csücske között, ugyanis a protokoll értelmében úgy kell ellenőrizni az Egyesült Királyságból Észak-Írországba érkező termékeket, mintha utóbbi EU-s tagállam lenne. Ez volt az ára annak, hogy elkerüljék az északír fizikai határt. 

A vérmesebb unionisták azonban úgy érzik, hogy London magukra hagyta és elszeparálta őket, és az Ír-sziget egyesítését segítette elő. 

Nem véletlenül akarja az egész protokollt eltörölni Arlene Foster is, aki szerint az sérti az Egyesült Királyság szuverenitását. Március elején pedig átmenetileg kilépett a nagypénteki egyezményből egy unionista paramilitáris csoport, amely szerint az Ír-tengeren húzódó láthatatlan határ sérti a békemegállapodást. 

Azt persze nem veszik figyelembe, hogy Észak-Írország különleges státusza, miszerint egyszerre része az EU-s közös piacnak és a brit vámterületnek, példátlan gazdasági előnyökkel járhat hosszú távon. Ez pedig egy, az ír újraegyesülésről szóló esetleges népszavazáson […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/04/09/brexit-hatas-forrnak-az-unionista-indulatok-eszak-irorszagban/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Véget ért a román kormányválság

Véget ért a román kormányválság

Florin Citu marad a miniszterelnök Romániában, a kormányt alkotó jobbközép politikai alakulatok pedig a koalíciós …