2021. október 26., keddMa Dömötör napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 314,00 Ft | CHF: 341,00 Ft
2021.10.26. Dömötör Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 314,00 Ft | CHF: 341,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Bőven volt lehetőség a manipulációkra az orosz választásokon

Hirdetés

Bőven volt lehetőség a manipulációkra az orosz választásokon

A képviselői helyek döntő többségét, a 450-ből 324-et szerzett meg az Egységes Oroszország kormánypárt a szeptember 17-19 között lebonyolított parlamenti választásokon. Az országban 2016 óta kevert rendszer van érvényben – a helyek felét pártlistás szavazáson, míg másik felét egyéni körzetek alapján választják. A választásokat megelőzően a kormánypárt számára nem nézett ki túl jól a helyzet: a 2018 előtt még ötven százalék feletti támogatottságon álló Egységes Oroszország még az állami VCIOM közvéleménykutató intézet felmérése alapján is 29 százalékra zuhant. A népszerűségvesztés oka leginkább a gazdasági helyzetben keresendő. Egy 2018-ban bevezetett reform jelentősen megemelte a nyugdíj korhatárt, megadva ezzel az alaphangulatot. Erre jött rá a nem éppen rózsás gazdasági helyzet: az orosz gazdaság stagnált, miközben az infláció nagy lépésekben nőtt. Az általános életszínvonal csökkenés és a gazdasági problémák mellett a korábban sikeres külpolitikai tematizálás (Krím-félsziget visszaszerzése, szíriai beavatkozás) már nem működött. Ennek ellenére a különböző, Kremlhez közeli források szerint pártlistás szavazáson legalább 45 százalékos eredményt várt a pártvezetés.

Az Egységes Oroszország végül 49,82%-on zárt, ez azonban még nem tükrözi a valódi eredményt: egyéni körzetekkel együtt a kormánypárt a képviselői helyek 72 százalékát szerezte meg. Az orosz ellenzék szerint semmi nem indokolta ezeket az eredményeket, és idén az elmúlt harminc évben példátlan választási csalásokra került sor.

Szombaton Moszkvában közel ezren tüntettek a választások tisztaságáért. Ugyanakkor sokat elmond a helyzetről, hogy a tüntetést szervező Kommunista párt vezetője, Gennagyij Zjuganov nem jelent meg a demonstráción, mert Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott.

Hirdetés

Lehetőség a manipulációkra

A választások során számos intézkedés valóban nagyban segítette a kormánypárt jobb eredményét. A hivatalosan a járvány miatt bevezetett háromnapos szavazás több időt engedett a mobilizálásra. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) becslései szerint az orosz munkaképes lakosság 17,7%-a az állami szektorban dolgozik, további 12,9% pedig állami vállalatokban. Vagyis az orosz munkaképes lakosság közel harmada az államtól függ, ezáltal könnyebben befolyásolható és mobilizálható. Munkanapon pedig egyszerűbb mobilizálni, mint hétvégén. Vasárnapra például az orosz katonaság 99,8 százaléka leadta a voksát, ami önmagában több mint 1,2 millió embert jelentett.

Hasonlóan jól sikerült mobilizálni a Moszkva által támogatott szeparatista területek lakóit, akik az elmúlt évek során egyre nagyobb mértékben jutottak orosz állampolgársághoz. A Kelet-Ukrajnával határos Rosztovi területen például 67 százalékos részvételi arányt regisztráltak, miközben az országos átlag 51% volt.

a 2012-ben, minden egyes körzetben kiépített kamerarendszert idén lekapcsolták, mondván, a háromnapos szavazás miatt túl költséges lett volna annak működtetése. de hosszú évek óta először maradtak távol az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői is. ötszáz helyett Moszkva csak hatvan megfigyelőt engedett volna, amibe nem ment bele a szervezet.

A legnagyobb kritika azonban az elektronikus szavazást érte. Ilyenre orosz parlamenti választásokon először került rá sor, teszt jelleggel Moszkvában és hat másik régióban. Moszkvában a szavazatok közel fele – kétmillió szavazat – elektronikusan került leadásra. Minden régióban, ahol elektronikusan is lehetett szavazni, végül az Egységes Oroszország jelöltjei győztek. A legnagyobb dráma az orosz fővárosban játszódott le, ahol hétfő reggelig valamiért nem tették […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/09/27/manipulalhattak-az-orosz-valasztasokat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Beszélt egymással Vlagyimir Putyin és Boris Johnson, a mérgezés is szóba került

Beszélt egymással Vlagyimir Putyin és Boris Johnson, a mérgezés is szóba került

Telefonon egyeztetett az orosz elnök és a brit kormányfő. A téma az egy hét múlva, …