2024. június 22., szombatMa Paulina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.22. Paulina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Börtönbüntetésre ítéltek két tunéziai újságírót a kormány bírálatáért

Hirdetés

Börtönbüntetésre ítéltek két tunéziai újságírót a kormány bírálatáért

Borhen Bszaisszt és Murád Zgidit élő adásban tett politikai tartalmú kijelentéseik miatt vették őrizetbe két héttel ezelőtt, azóta előzetes letartóztatásban voltak – írja az MTI. 

A két újságíró egyenként hat hónap börtönbüntetést kapott „álhírek terjesztéséért”, és további hat hónapot „hamis állítások megtételéért mások rágalmazása céljából”, a Kaisz Szaíd tunéziai elnökre való utalásért – közölte egy bírósági szóvivő.

Azt a 2022-ben elfogadott törvénycikket, amely alapján a bíróság a büntetést kiszabta, széles körben bírálták jogvédők, akik szerint a jogsértések meghatározása pontatlan, és a jogszabályt az elnök kritikusai elleni fellépésre használják.

Hirdetés

A tárgyaláson mindkét újságíró tagadta a vádakat, és a véleménynyilvánítás szabadságát védő törvényekre hivatkoztak, amelyeket Tunézia a 2011-es forradalom után vezetett be, amikor a Közel-Kelet és Észak-Afrika első országaként megdöntött egy hosszú ideje hatalmon lévő tekintélyuralmi rendszert. Mindketten azt állították, hogy egyszerűen csak a munkájukat végezték, elemezték és kommentálták a tunéziai politikai és gazdasági fejleményeket.

Nem vagyok sem az elnök mellett, sem ellene. Néha támogatom a döntéseit, néha kritizálom őket. Ez a munkám része 

– mondta Zgidi.

Tunéziában nem ez az első ilyen eset

A tunéziai elnök elutasította Franciaország, az Európai Unió és az Egyesült Államok bírálatait, mondván a tiltakozásokat nyílt beavatkozásnak tekinti az észak-afrikai ország belügyeibe.

Májusban a tunéziai hatóságok többek között őrizetbe vették egy rasszizmus elleni civilszervezet, a Mnemti (Álmom) vezetőjét, Szádja Moszbáhot, egy, az ország állapotaira egy televíziós adásban szarkasztikus megjegyzést tevő ügyvédet, Szonija Dahmanit, egy társát, az elnök bírálójaként ismert Mehdi Zagrúbát, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2024/05/23/ujsagiro-borton-tunezia-kormany-biralat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egyre több a halálos kirándulás a görög kánikulában

Michael Mosley felesége már este sejtette, hogy baj van, miután férje nem tért vissza déli …