2021. június 22., keddMa Paulina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 323,00 Ft
2021.06.22. Paulina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 353,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 323,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Biden felfüggesztette a Trump által engedélyezett sarkvidéki fúrási engedélyeket

Hirdetés

Biden felfüggesztette a Trump által engedélyezett sarkvidéki fúrási engedélyeket

Joe Biden kormánya felfüggesztette az olaj- és gázkutatási engedélyeket az alaszkai Északi-sarkvidéki Nemzeti Vadrezervátumban. Ezzel gyakorlatilag felülbírálta elődje, Donald Trump döntését, aki hivatala utolsó napjaiban jóváhagyta a fosszilis tüzelőanyagok és ásványkincsek feltárását a természetvédelmi területen.

A rezervátum 19 millió hektáros, 78 ezer négyzetkilométeres területét Amerika utolsó nagy vadonjaként jellemzik. Számos fontos fajnak, köztük jegesmedvéknek, rénszarvasoknak és farkasoknak ad otthont.

Az olajban gazdag térség ezeknek a fajoknak kritikusan fontos, az őslakó gwich’in nép pedig egyenesen szentnek tartja – írja a BBC.

A felfüggesztési rendeletet Deb Haaland írta alá. A belügyminiszter az első őslakos kormánytag a Fehér Házban. Utasítása – jelentette a USA Today – egyenes folytatása a Joe Biden elnök hivatalba lépésének első napján elrendelt, az olaj- és gázbérleti tevékenységekre vonatkozó ideiglenes moratóriumnak. A január 20-i határozat azt sugallta, hogy környezetvédelmi szempontból felülvizsgálatra szorul a Trump-kormányzat javaslatára 2017-ben elfogadott törvény.

Hirdetés

A felülvizsgálat után a belügy „hibákat állapított meg a bérleti szerződéseket alátámasztó határozat alapjául szolgáló jegyzőkönyvben, beleértve az alternatívák elemzésének hiányát”, amit a nemzeti környezetvédelmi törvény ír elő.

A térségben élő sarkvidéki törzsek üdvözölték a lépést, a republikánusok azonban ellenzik.

„Ma átkozottul jó nap volt a jegesmedvék és a rénszarvasok számára. Átkozottul jó nap” – így reagált a döntésre Eric Feigl-Ding egészségügyi közgazdász.

Today was a damn good day for polar bears and caribou. Damn good day.

The Biden administration suspended oil & gas leases in the Arctic National Wildlife Refuge, targeting one of Trump’s most significant environmental acts during his last days in office. https://t.co/BQTrM2LwV4 pic.twitter.com/cJYgk6zyfo

— Eric Feigl-Ding (@DrEricDing) June 2, 2021

Az előzmények

A vadon olajmezőinek feltárásra évtizedek óta vita tárgyát képezi.

Az egyik oldal azzal érvelt, hogy az olajfúrás tetemes bevételekkel járna, és munkahelyeket biztosítana az alaszkaiaknak. Mások a környezeti és éghajlati veszélyekkel kapcsolatos aggodalmaikat hangoztatták.

Néhány nappal elnöki ciklusának januári lejárta előtt Trump kezdeményezte az északi […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/06/03/biden-felfuggesztette-trump-engedelyet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Beadták az első, Karikó Katalin által fejlesztett rák elleni vakcinát

Beadták az első, Karikó Katalin által fejlesztett rák elleni vakcinát

Megkapta az első beteg a Karikó Katalin által elindított első rák elleni kísérleti vakcinát. Karikó …