2023. március 25., szombatMa Irén napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
2023.03.25. Irén Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Beléphet a háborúba egy európai uniós ország

Hirdetés

Beléphet a háborúba egy európai uniós ország

Az egykori szlovák miniszterelnök pártja büntetőfeljelentést tesz a főügyészségen hivatali jogkörrel való visszaélés miatt azzal kapcsolatban, hogy a pozsonyi ügyvivő kormány bejelentette, MiG–29-es vadászgépeket szállít Ukrajnának. Szlovákia pénteken hozta nyilvánosságra döntését, hogy tizenhárom darab MiG-29-est szállít Ukrajnának, emellett a Kub légvédelmi rendszerének egy részét, illetve a hozzájuk tartozó alkatrészeket és lőszert is átadja. Egy nappal korábban pedig Andrzej Duda lengyel elnök jelentette be, hogy a következő napokban négy MiG–29-est ad keleti szomszédjának.

A Ma7 felvidéki magyar lap beszámolója szerint Robert Fico, az ellenzéki Irány – Szlovák Szociáldemokrácia (Smer–SSD) vezetője közölte, az ilyen megállapodásokhoz parlamenti jóváhagyás szükséges, amit az államfőnek ratifikálnia kell. A kabinet és Zuzana Caputová köztársasági elnök is elkövette a hivatali jogkörrel való visszaélés bűncselekményét, a haditechnikai eszközök elajándékozása ugyanis fontos külpolitikai kérdés, amiről nem dönthet egy megbízott kormány – jelentette ki a politikus. Alkotmányellenesnek nevezte a kormány döntését a Smer–SSD-ből kivált Hang – Szociáldemokrácia is (Hlas–SD), amely közleményében tudatta: az ügyvivő kabinetnek nincs felhatalmazása ilyen fajsúlyos ügyekben döntést hoznia.

Fico azt is elmondta, a kormány döntése Oroszországgal szembeni nyíltan ellenséges lépés, amely belerántja Szlovákiát egy katonai konfliktusba.

Egy friss felmérés szerint a szlovákiai lakosok hatvan százaléka nem ért egyet a vadászgépek átadásával.

Hirdetés

Szlovákiában szeptemberben előrehozott választásokat tartanak, miután a kisebbségi pozsonyi kormány tavaly elvesztette a parlamenti bizalmi szavazást. Egy új közvélemény-kutatás szerint a Smer–SSD nyerné meg a választásokat a szavazatok 17,6 százalékával, ha most lennének a választások, a második a Hlas–SD lenne 16,1 százalékkal.

Címlapi képünk illusztráció!

Forrás:
https://www.origo.hu/nagyvilag/20230318-belerantjak-szlovakiat-egy-katonai-konfliktusba.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Súlyosan megsebesített a fején egy fiatal lányt a vonaton őrjöngő baltás ámokfutó

Súlyosan megsebesített a fején egy fiatal lányt a vonaton őrjöngő baltás ámokfutó

A tinédzsert kórházba szállították. Az első hírek szerint az utas nem szenvedett életveszélyes sérüléseket, tette …