2022. december 7., szerdaMa Ambrus napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 394,00 Ft | CHF: 418,00 Ft
2022.12.07. Ambrus Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 394,00 Ft | CHF: 418,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Békepárti vagy radikális puccs, esetleg lemondás vethet véget Putyin hatalmának

Hirdetés

Békepárti vagy radikális puccs, esetleg lemondás vethet véget Putyin hatalmának

„A háború kezdete óta döntő fordulat nem történt sem a véleményformáló elitek, sem az orosz közvélemény álláspontjában” – mondta Kosztur András, a XXI. Század Intézet vezető kutatója az Indexnek arról, hogyan értékelik Oroszországban az aktuális ukrajnai harci helyzetet.

Azzal kapcsolatban, hogy a herszoni kivonulásnak milyen hatásai vannak az orosz közvéleményre, a kutató kifejtette:

Az ukrajnai hadműveletek támogatói körében ugyan nőtt az aggodalom, alapvetően viszont ugyanazt mondják, amit eddig: nagyobb erőfeszítésekre van szükség az orosz győzelem kivívásához, a tárgyalások pedig nem jelentenek megoldást, mert alapvetően az ellenségnek kedveznek. A háború ellenzői és a rendszer legélesebb bírálói pedig ugyanúgy a rendszer közeli bukását jósolják, ahogy szinte a háború első napjától folyamatosan. Herszon elvesztése előbbi csoportot talán még radikálisabbá, utóbbit pedig még magabiztosabbá tette, ez azonban inkább hangsúlyeltolódás, mintsem jelentősebb változás az álláspontokban.

Vlagyimir Putyin oroszországi megítéléséről Kosztur András azt mondta: bár az utóbbi időszakban egyes mérések minimális csökkenést mutatnak az orosz elnök támogatottságában, a háború eddig – ha hiszünk a közvélemény-kutatások eredményeinek – összességében javította az elnök pozícióit, és a kezdeti növekedést az események akár kedvezőtlen alakulása sem befolyásolta érdemben.

Hirdetés

„Noha a legutóbbi fejlemények, különösen a részleges mozgósítás növelte a társadalmon belüli aggodalmakat, ez eddig nem csökkentette a politikai vezetésbe vetett bizalmat” – tette hozzá a kutató, aki rámutatott: mind a Kremlhez közeli Összorosz Közvélemény-kutató Központ (VCIOM), mind a független, „idegen ügynöknek” nyilvánított Levada Központ legutóbbi mérései 77-80 százalék körüli támogatottságot mutatnak Vlagyimir Putyinnak (a VCIOM a politikus iránti bizalmat, a Levada pedig tevékenységének támogatottságát méri), ami 10-15 százalékos növekedést jelent a háború előtti időszakhoz képest.

„Az orosz hadsereg lépéseit a Levada Központ szerint az orosz társadalom csaknem háromnegyede támogatja jelenleg. Nem zárható ki, hogy a herszoni visszavonulás ezeken a számokon csökkentett valamelyest, azonban az eddigi tendenciák alapján váratlan lenne egy jelentős visszaesés. Friss, a herszoni események utáni eredmények sajnos még nincsenek” – mondta Kosztur András.

Egy puccsnak feltételei vannak

A kutató hangsúlyozta: a közvélemény mindenképpen fontos a Kremlnek, hiszen a nagy támogatottság jelentős mozgásteret ad az ország vezetésének, akár radikálisabb lépésekre szánja el magát, akár folytatja a hátrálást. „Ez egyben az orosz elitek számára azt jelenti, hogy a Putyinnal való szembefordulásnak hiányzik a társadalmi támogatottsága. Tehát ahogy eddig is, úgy jelenleg is Putyin a szemben álló érdekcsoportok felett áll” – jelentette ki a kutató.

Az Indexnek arról is beszélt, hogy Vlagyimir Putyin utódlásának kérdése régóta komoly dilemma, mert nincs egyetlen olyan politikus sem, aki hasonló népszerűséggel bírna, ugyanakkor a háborút sokan igyekeznek pozícióik javítására felhasználni.

„Dmitrij Medvegyev volt elnök, Vjacseszlav Vologyin házelnök vagy éppen Ramzan Kadirov csecsen vezető radikális álláspontjával igyekszik kitűnni – nem is sikertelenül. Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester jóval visszafogottabb, de igyekszik aktív politikusként fellépni, Andrej Turcsak szenátor, a felsőház elnökhelyettese pedig gyakran tűnik fel a front közelében. Egyértelmű utódjelölt azonban nincs, nemhogy olyan, aki Putyinnal szemben a jelenlegi helyzetben sikerrel felléphetne” – fejtette ki Kosztur András.

Kieső utódjelöltnek nevezte Szergej Sojgu hadügyminisztert, hacsak valami harctéri csoda nem következik be a közeljövőben. „Vélhetően kiszállt az elnöki székért folytatott versenyből, hiszen saját minisztériumában sem tudott rendet tenni, ahogy az a mozgósításkor kiderült” – jegyezte meg a kutató.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter 2022. június 22-én Moszkvában

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter 2022. június 22-én Moszkvában

Fotó: Mikhail Metzel / AFP

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/11/16/vlagyimir-putyin-oroszorszag-ukrajna-haboru-puccs-tuzszunet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A szlovák külügyminiszter csak alkohollal bírta elviselni Szijjártó Péter és Robert Fico találkozóját

A szlovák külügyminiszter csak alkohollal bírta elviselni Szijjártó Péter és Robert Fico találkozóját

Mint arról korábban az Index is beszámolt, Robert Fico volt szlovák kormányfő és Szijjártó Péter …