2020. november 30., hétfőMa András, Andor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
2020.11.30. András, Andor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 334,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Balkáni tükör: kire kacsint Trump, kit segít Biden?

Hirdetés

Balkáni tükör: kire kacsint Trump, kit segít Biden?

Ahogy közeledik a jövő kedd, az amerikai elnökválasztás időpontja, déli szomszédságunkban, a Balkánon is magasabb fokozatra kapcsolt az esélylatolgatás és helyezkedés. Az amerikai külpolitikát hagyományosan a folytonosság jellemzi, a stratégiai érdekek nem változnak pusztán amiatt, hogy új elnök veheti át a stafétabotot. A stílus, a hangsúlyok és taktika azonban igen, és ebben nincs is semmi új. Negyven évvel ezelőtt, a demokrata Jimmy Carter Moszkvával simulékonyabbnak tűnő fellépése után, Ronald Reagan harsány cowboystílusa, csillagháborús tervei, a „gonosz birodalma” emlegetése igencsak megváltoztatta a világpolitikai légkört. De a két elnök a Szovjetuniót veszélynek tekintő antikommunista alapállásában igazán nem volt különbség.

A szerbek már Clintontól is tartottak 

Most van olyan elemző, aki azt mondja: 1992 óta nem volt ekkora tétje egy amerikai elnökválasztásnak a Balkán szempontjából, mint a mostaninak. Akkor a balkáni katonai beavatkozástól ódzkodó republikánusokat a kérdésben harciasabb demokraták váltották fel, akik aztán meg is bombázták Belgrádot és Banja Lukát. Bár a szerb politika a republikánusoktól is kapott hideget-meleget, hiszen ők voltak hatalmon, amikor Koszovó függetlenségét előkészítették Washingtonban, de mégis: a Balkánon most Joe Biden megválasztása és a demokraták visszatérése fájna inkább Belgrádnak és Banja Lukának, azaz a boszniai szerbeknek. Ők már Hillary Clintont sem akarták nagyon elnökként látni 2016-ban, ezért harsányan üdvözölték Donald Trump megválasztását.

Most is az ő újraválasztásában látják a reményt egy számukra kedvezőbb politikai széljárásra. Ivica Dačić eddigi szerb külügyminiszter, aki most a belgrádi törvényhozás elnöke lett, ebből nem is csinált titkot. Számos alkalommal egyértelművé tette, hogy szerinte a szerb érdekeket jobban szolgálná, ha a jelenlegi amerikai elnök második mandátumot kapna. A ravasz és tapasztalt politikus a Szerb Szocialista Pártot vezeti, de egykoron még Slobodan Milošević pártjának szóvivőjeként lett ismert. A belgrádi politikai szakértők közül volt, aki bírálta ezekért a kijelentéseiért, mivel Biden megválasztása esetén ezek kellemetlen helyzetbe hozhatják Szerbiát. De egy ilyen kaliberű politikus alighanem tudatosan cselekszik.

Ivica Dacic szerb külügyminisztert (b) fogadja orosz partnere, Szergej Lavrov Moszkvában 2019. április 17-én.

Hirdetés

Ivica Dacic szerb külügyminisztert (b) fogadja orosz partnere, Szergej Lavrov Moszkvában 2019. április 17-én.

Fotó: Szergej Csirikov / MTI / EPA

Amerikában a potenciálisan mozgósítható, szerb identitással (is) rendelkező szavazók száma nehezen pontosítható, de a 200-300 ezres nagyságrend biztosra vehető. A szerb becslések szerint pedig ennél valószínűsíthetően többen vannak, akik odafigyelhetnek egy szerb külügyminiszter üzenetére, csak egy részük nem szívesen szerepel az etnikai hátteret mutató listákon. Fontos lehet, hogy

az amerikai szerb közösség jelen van olyan csatatér államokban, mint Wisconsin, Pensylvania vagy Arizona, ahol minden szavazat számíthat november 3-án.

Sokan úgy gondolják, a bosnyákoknak, albánoknak és a montenegrói függetlenségpártiaknak is az kedvezne, ha visszatérne egy olyan vezetés a Fehér Házba, amelyik határozottabban lépne fel a szerb nacionalista retorikával szemben. Nem mintha az Obama-adminisztráció (2009–17) sokat tudott volna tenni Milorad Dodik boszniai szerb vezető harcias kirohanásai, függetlenségi népszavazással és a daytoni békeszerződés (1995) tulajdonképpeni felmondásával való fenyegetései ellen. Illetve az sem igaz, hogy a Trump-kormány érdemben nagyobb teret adott volna a szerb nacionalizmusnak.

Dodik rajta maradt az USA feketelistáján, illetve 2018-ban a washingtoni külügy, a State Department még az egyik közeli munkatársát, Nikola Špirićet is feltette erre. Viszont Trumpék taktikailag mást irányt követtek; a republikánusok igyekeztek […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/usa/2020/10/28/balkani_tukor_kire_kacsint_trump_kit_segit_biden/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Brit nagykövet az Indexnek: Százezer magyar már bejelentkezett

Brit nagykövet az Indexnek: Százezer magyar már bejelentkezett

Hogyan állnak a koronavírus-járvánnyal? Milyen karácsonyuk lesz a briteknek?  A  miniszterelnökünk nemrég jelentette be, hogy …