2023. február 1., szerdaMa Ignác napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 387,00 Ft
2023.02.01. Ignác Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 387,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Babis elnökként térne vissza a cseh politika nagyszínpadára

Hirdetés

Babis elnökként térne vissza a cseh politika nagyszínpadára

Pénteken és szombaton tartották a cseh elnökválasztás első fordulóját, ahol nyolc jelölt mérettette meg magát annak érdekében, hogy az ország legfőbb közjogi méltósága legyen. Érdekesség, hogy a kormányzó koalíciót egyetlen induló sem képviseli, hanem mindannyian ellenzéki politikusok.

A 78 éves Milos Zeman 2013 óta volt Csehország államfője, elnöki működését pedig a Kínával és Oroszországgal való kapcsolatok miatt, főleg az ukrajnai háború kitörését követően sok kritikával illették. Fontos azonban megemlíteni, hogy a történelem során alapvetően német befolyás alatt lévő cseh államiságban a Németországhoz vagy Ausztriához jellemzően

az elnök szerepe formális.

Hirdetés

Babis–Pavel összecsapás lesz az elnöki székért

Az előzetes végeredmény alapján az első fordulót Petr Pavel nyerte 35,4 százalékos szavazataránnyal, mögötte pedig kicsit lemaradva 35 százalékkal zárt Andrej Babis. Denuse Nerudová végül nem tudott labdába rúgni, és 13,9 százalékos eredménnyel zárt,

majd azzal a lendülettel fölszólította szavazóit, hogy a második körben Pavelt támogassák.

Így az is eldőlt, hogy a január 27-28-i, második fordulóban Petr Pavel és Andrej Babis csap majd össze, és az első kör eredményei alapján talán Pavel bizakodhat nagyobb támogatásban Nerudová szavazói miatt. A részvételi arány rendkívül magas volt. A 2013-as 61,3 és a 2018-as 61,9 százalék után ezúttal a szavazópolgárok 68,3 százaléka járult az urnákhoz.

A várakozások alapján három jelöltet tartottak esélyesnek arra, hogy kvalifikálja magát a második fordulóba. Közülük azonban ténylegesen csak ketten juthatnak el oda.

Az egyikük a már jól ismert korábbi cseh miniszterelnök, az egyébként pozsonyi születésű Andrej Babis.

A cseh parlamenti választásokat 2021. október 8-án és 9-én tartották meg, ahol bár Andrej Babis kormányfő pártja, az ANO számított a legnagyobb esélyesnek, azonban a Pandora-iratoknak, a már előtte is közbeszéd tárgyát képező korrupciós botrányoknak köszönhetően a választásnak a várttal ellentétes kimenetele lett.

A képviselőházi választásokat a hárompárti Együtt (Spolu) koalíció nyerte meg, miután […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/01/15/csehorszag-elnokvalasztas-andrej-babis-petr-pavel/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az Egyesült Államok kész nukleáris fegyverzetét is bevetni Észak-Korea elrettentésére

Az Egyesült Államok kész nukleáris fegyverzetét is bevetni Észak-Korea elrettentésére

Li Dzsong Szup elmondta: a felek megegyeztek abban, hogy szorosabbra fűzik a hírszerzési együttműködést, különös …