2021. december 2., csütörtökMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 349,00 Ft
2021.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 349,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Az uniós intézményeket is megosztja a magyar–lengyel együttműködés

Hirdetés

Az uniós intézményeket is megosztja a magyar–lengyel együttműködés

A politikai vitákban általában fontosabb az, amiről az illetékesek nem beszélnek, mint amiről nyilvánosan szó esik. Jó példa erre a most zajló uniós csúcstalálkozó napirendje körül kialakult konfliktus, amelyről az EU Observer közölt kulisszatitkokat. A brüsszeli hírportál szerint a tagállamok között megoszlanak a vélemények Lengyelország megregulázásának ügyében. Ez azt követően vált aktuálissá, hogy októberben a lengyel legfelsőbb bíróság arról döntött: a nemzeti és nem az uniós jog élvez elsőbbséget, legitimizálva ezzel a jobboldali többségű varsói parlament által hozott, uniós alapelvekkel ütköző jogszabályokat. A testület ezzel az európai integráció egyik alapkövét kérdőjelezte meg.

Egyes kormányok arra kérték Charles Michelt (az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnökét), hogy vegye a lengyelek ügyét napirendre. Mások viszont arra figyelmeztettek, hogy a vezetői fórum nem a jogviták megtárgyalásának helyszíne, erre vannak más ügymenetek

– fogalmaz az EU Observer. Bizonyára előfordul, hogy egy csúcstalálkozón más-más témákat hoznának fel vagy rejtenének el a tagállamok vezetői. A lengyelkérdés körüli megosztottság azonban arra utal, hogy az EU alapvető szerepét és jövőjét illetően is szakadék van a tagállami vezetők között. Ez pedig nehéz helyzet elé állítja az uniós bürokratákat, akiknek a világnézeti konfliktusokat elsimítandó technikai vitákat kell láttatnia.

Így fordulhatott elő, hogy a lengyelek ügye végül nem került fel a csúcstalálkozó napirendjére. Hivatalos meghívójában ugyanakkor Michel elejtett egy mondatot, amely szerint a „jogállamisággal kapcsolatos fejleményeket is érintetni fogják”.

Hirdetés

A diplomatikus manőverezés mindenesetre nem sokat ért, a jogvitába torkolló ideológiai ellentét rászabadult a közösségre.

  • Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Brüsszelben közölte: kormánya nyitott a párbeszédre, zsarolni viszont nem hagyja magát.
  • Segítségére sietett Orbán Viktor kormányfő, aki szerint boszorkányüldözés folyik Európában Lengyelország ellen, az igazság pedig a lengyelek oldalán áll.
  • A leköszönő Angela Merkel német kancellár rámutatott, hogy a várható vita az Európai Unió lényegét érinti. Azt mondta, támogatja az Európai Bizottságot abban, hogy jogi intézkedéseket fontolgat Lengyelországgal szemben, ugyanakkor a politikai párbeszéd folytatását szorgalmazta Varsóval. 
  • Emmanuel Macron francia elnök aggodalmát fejezte ki a lengyel alkotmánybírósági ítélet okán kialakult helyzet miatt, és arra szólította fel Lengyelországot, hogy folytasson párbeszédet az Európai Bizottsággal.
  • A keleti blokk fő ellensége, Mark Rutte holland miniszterelnök szerint határozott, kemény választ igényel a lengyel […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/10/21/eu-csucs-jogallamisag-lengyel-magyar/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Bojkottálhatja Berlin a pekingi téli olimpiát

Bojkottálhatja Berlin a pekingi téli olimpiát

Zord idők jönnek a Berlin által tekintélyelvűnek minősítendő rendszerekre… Legalábbis ezt állította a németországi Zöldek …