2023. június 1., csütörtökMa Tünde napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
2023.06.01. Tünde Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Az ukrán külügyminiszter kimondta, amiről Orbán Viktor nem szeretne hallani

Hirdetés

Az ukrán külügyminiszter kimondta, amiről Orbán Viktor nem szeretne hallani

Az ukrán diplomácia vezetője erről a Foreign Affairs című amerikai folyóiratban megjelent véleménycikkben írt, amelynek fordítását a külügyminisztérium honlapján tették közzé – írja az Ukrinform.

A tárcavezető megjegyezte, hogy a bukaresti NATO-csúcs óta eltelt 15 év alatt Ukrajna sok érvet hallott, hogy miért nem csatlakozhat a NATO-hoz. A legújabb érv Ukrajna csatlakozása ellen az, hogy a kérdés megosztja a szövetséget.

„Azok, akik megpróbálták megakadályozni Ukrajna előrehaladását az európai uniós tagság felé vezető úton, már mondtak valami hasonlót Európában. Egy évvel ezelőtt meg voltak győződve arról, hogy Ukrajna tagjelöltségének kérdése megosztja az EU-t. De amikor 2022 júniusában mind a 27 uniós tagállam támogatta, hogy Ukrajna megkapja ezt a státuszt, az Európai Unió új erőre kapott. Ugyanez fog történni a NATO-val is, amikor egyértelmű döntés születik Ukrajna felvételéről” – vélekedik Kuleba.

A tárcavezető szerint Kijev előbb-utóbb belép a NATO kapuján

Finnország a szövetségeseivel való nézeteltérések leküzdése után csatlakozott a NATO-hoz. Svédország is ezt az utat fogja követni, és Ukrajna is követheti később. Ez csak politikai akarat kérdése. Ha arra összpontosítunk, ami megoszt bennünket, akkor megosztottak leszünk. Ehelyett ha gyakorlati megoldásokat keresünk, a NATO erősebbé és összetartóbbá válik. Ideje hátrahagyni a kifogásokat, és végre beismerni, hogy Ukrajna teljes jogú tagságának nincs alternatívája, ha a NATO célja az euroatlanti közösség biztonságának garantálása” – hangsúlyozta a külügyminiszter.

Hirdetés

Szerinte a szövetség közelgő vilniusi csúcstalálkozóján a NATO-tagállamoknak egyértelmű jelzést kell küldeniük Oroszországnak, hogy „a játéknak vége”.

„Ukrajna a Nyugat része, a szövetség küszöbén áll, és hamarosan belép annak kapuján” – írta a politikus.

Kuleba úgy látja, itt az ideje, hogy egyértelműséget teremtsenek, ahelyett hogy csak megerősítik a nyitott ajtók politikája melletti elkötelezettséget, ami lehetővé teszi

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/04/25/haboru-ukrajna-oroszorszag-nato-csatlakozas-dmitro-kuleba-kulugyminiszter/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nemsokára jelentést tesz a NASA ufóbizottsága

Nemsokára jelentést tesz a NASA ufóbizottsága

A 16 tagú testület, amely a fizikától az asztrobiológiáig különböző területek szakértőit tömöríti, tavaly júniusban …