2022. május 24., keddMa Eszter napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
2022.05.24. Eszter Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Az ukrajnai háború másik narratívája

Hirdetés

Az ukrajnai háború másik narratívája

„Ukrajna és szövetségesei, beleértve Londont is, ezer éve fenyegetik Oroszországot azzal, hogy a NATO-t a határainkra költöztetik, hogy eltörlik a kultúránkat. Sok-sok éven át terrorizáltak minket” – ezt mondta Jevgenyij Popov, az orosz Duma tagja, egy Oroszországban befolyásos tévés műsorvezető a BBC Ukrainecast című adásában április 19-én, majd hozzátette, hogy a NATO ukrajnai tervei „közvetlen fenyegetést jelentenek az orosz állampolgárok számára”.

Véleménye egyszerre volt meglepő és tanulságos. Popov szavaiból derült ki, hogy a Kreml narratívája merőben más annál, ahogyan Nyugaton látják a történteket. Az európaiak és a nyugatiak számára a megállapítások érthetetlennek tűnnek, és egyenesen a gondosan dokumentált bizonyítékok szemérmetlen semmibevételével érnek fel. Ezeket a nézeteket azonban nemcsak a Kreml és támogatói vallják, hanem az oroszok szélesebb köre, sőt a világ számos más részén is magukévá tették.

Oroszország február 24-én elindított ukrajnai inváziója után összehívták az ENSZ rendkívüli közgyűlését. Egy héttel később a 193 ENSZ-tagállamból 141 nemzet elítélte a támadást, egyben felszólította Oroszországot, hogy haladéktalanul vonja vissza erőit a megtámadott országból.

Hirdetés

Több tekintélyes ország, köztük Kína, India és Dél-Afrika tartózkodott a véleménynyilvánítástól.

Illúzió lenne a nyugati vezetők részéről azt hinni, hogy az egész világ osztja a NATO nézetét, miszerint Oroszország okolható teljes mértékben a katasztrofális háborúért.

Számos oka van a bizonytalanságnak: az egyszerű gazdasági vagy katonai önérdek, a nyugati képmutatás vádja, sőt Európa gyarmatosító múltja is szerepet játszik. Minden országnak megvannak a maga sajátos okai arra, hogy miért nem akarja nyilvánosan elítélni Oroszországot, vagy elhatárolódni Putyin elnöktől.

A közös nevező a Nyugat-ellenesség

A világ legnépesebb országában, az 1,4 milliárd lakosú Kínában – Oroszországhoz hasonlóan – a többség az államilag ellenőrzött médiából értesül az ukrajnai hírekről. Hszi Csin-ping elnök nem sokkal a „különleges katonai művelet” kezdete előtt fogadta Vlagyimir Putyint. Az alkalmi kínai közlemény szerint „a két ország együttműködésének nincs határa”. Lehet, hogy az orosz elnök fülest adott vendéglátójának szándékairól? Peking ezt határozottan cáfolta, ugyanakkor nehéz elképzelni, hogy egy ilyen fontos szomszéd ne kapott volna utalást a várható fejleményekről.

Lehet, hogy Kína és Oroszország egy napon stratégiai riválisok lesznek. Ma azonban partnerek, és közös, már-már ellenségeskedéssel határos megvetéssel viszonyulnak a NATO, a Nyugat és annak demokratikus értékei iránt.

Peking már összeütközésbe került Washingtonnal a Dél-kínai-tengeren katonai terjeszkedése okán. Korábban összeütközésbe került a nyugati kormányokkal az ujgur lakossággal való bánásmódja, a hongkongi demokrácia eltiprása és azon gyakran ismételt fogadalma miatt, hogy „visszatereli Tajvant a nyájba”, akár erőszak árán is.

Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping 2022. február 4-én Pekingben

Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping 2022. február 4-én Pekingben

Fotó: Alexei Druzhinin / AFP

Kínának és Oroszországnak közös ellensége a NATO. A kínai és orosz vezetés világnézete mindkét ország lakosságához átszivárog, következésképpen a legtöbbjük nem osztja a Nyugat ítéletét Oroszország inváziójáról és állítólagos háborús bűneiről.

India a fegyverek nagy részét Moszkvától kapja. A Kínával a Himalájában nemrégiben történt

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2022/05/07/az-ukrajnai-haboru-masik-narrativaja/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Több szurkolót is letartóztatott a rendőrség a hétvégi incidens miatt Horvátországban

A Hajduk Split labdarúgócsapatának több szurkolóját is letartóztatta a rendőrség a hétvégi incidens miatt – …