2023. február 1., szerdaMa Ignác napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 387,00 Ft
2023.02.01. Ignác Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 387,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Az ukrajnai háború a modern összecsapások harctéri laboratóriumává vált

Hirdetés

Az ukrajnai háború a modern összecsapások harctéri laboratóriumává vált

Az őszi ellentámadás alatt az ukrán hadsereg egyebek mellett amerikai gyártmányú tüzérséggel és rakétákkal lőtte az orosz erőket. Ezek egy részét saját, házi készítésű célzóberendezés vezérelte, amelyet Ukrajna a harctéren fejlesztett ki.

Az ukrán tervezésű szoftver a könnyen hozzáférhető táblagépeket és okostelefonokat kifinomult eszközökké alakította át, amelyeket ma már széles körben használnak az ukrán hadseregben az ellenség bemérésére – jelentette a CNN.

A mobilalkalmazás műholdas és egyéb hírszerzési információkat táplál be egy valós idejű algoritmusba, amely a fronthoz közeli egységek tűzerejét konkrét célpontokra irányítja. Az alkalmazás könnyen és gyorsan frissíthető, a katonai személyzet számára egyszerűen elérhető, és rendkívül hatékony – állítják az eszközt ismerő amerikai szakértők.

Az alkalmazás egyike a harctéri innovációk tucatjainak, amelyekkel Ukrajna a háború közel egy éve alatt gyakran olcsó megoldásokat kínált a költséges problémákra. Az ellenség feje felett zümmögő kicsiny drónok akár gránátokkal is megszórhatják az orosz erőket, a 3D nyomtatók pedig pótalkatrészeket sajtolnak, hogy a katonák a terepen is megjavíthassák felszerelésüket.

Hirdetés

A mérnökök azt is megoldották, hogyan lehet kifinomult amerikai rakétákat szerelni régebbi szovjet vadászgépekre, például a MiG–29-esre, ami az elavult ukrán légierőt még mindig bevetésre készen tartja. Hétköznapi furgonokat alakítanak át mobil rakétavetőkké, miközben Ukrajna még saját, hajók ellen bevethető fegyverét is kifejlesztette. A szovjet terveken alapuló Neptun akár háromszáz kilométerről is célba veszi az orosz flottát.

Az ukrán találékonyság lenyűgözte az amerikai tisztviselőket, akik dicsérik Kijev azon képességét, hogy szükségmegoldásokkal oldja meg a feladatokat.

Jóllehet a nyugati szakértőknek nincs tökéletes rálátásuk az egyedi ukrán rendszerekre, hisz nem tartózkodnak a helyszínen, leszögezték, hogy Ukrajna az olcsó, de hatékony megoldások valóságos harci laboratóriumává vált.

„Az innovációjuk egyszerűen lenyűgöző” – hangoztatta Seth Jones, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának biztonsági igazgatója.

Valós harctéri tesztelés

Az ukrajnai háború ritka lehetőséget kínált az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek, hogy tanulmányozzák, miként teljesítenek saját fegyverrendszereik intenzív használat mellett.

Az amerikai műveleti tisztek azt is nyomon követték, hogy Oroszország milyen sikeresen használta az Irán által szállított olcsó, feláldozható, becsapódáskor felrobbanó

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/01/18/ukrajna-haboru-barkacsolt-fegyver-celzoberendezes-teszteles/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az Egyesült Államok kész nukleáris fegyverzetét is bevetni Észak-Korea elrettentésére

Az Egyesült Államok kész nukleáris fegyverzetét is bevetni Észak-Korea elrettentésére

Li Dzsong Szup elmondta: a felek megegyeztek abban, hogy szorosabbra fűzik a hírszerzési együttműködést, különös …