2023. február 2., csütörtökMa Ignác napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.02.02. Ignác Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Az új védelmi miniszter lehet a német kancellár Achilles-sarka

Hirdetés

Az új védelmi miniszter lehet a német kancellár Achilles-sarka

A napokban távozott tisztségéből Christine Lambrecht német védelmi miniszter, aki közleményében azzal indokolta lemondását, hogy a személyére irányuló, hónapok óta tartó médiafigyelem ellehetetleníti az objektív tudósításokat és vitákat a katonákról, a hadseregről, illetve a német polgárok érdekében hozott biztonságpolitikai döntésekről. Már a lemondás másnapján, január 17-én közölte Olaf Scholz kancellár, hogy Boris Pistorius, Alsó-Szászország tartomány belügyminisztere veszi át a védelmi tárca irányítását.

Christine Lambrecht és Boris Pistorius 2023. január 19-én

Christine Lambrecht és Boris Pistorius 2023. január 19-én

Fotó: Emmanuele Contini / NurPhoto / Getty Images Hungary

Kommunikációs csőd és hozzá nem értés

A német sajtó napokkal a bejelentés előtt megszellőztette Christine Lambrecht lemondását, akinek rövid hivatali idejét (2021. december 8. – 2023. január 19.) végigkísérték a botrányok és a kritikák. Az utolsó csepp a pohárban a szilveszteri videója volt, amely miatt a politika és a sajtó is össztűz alá vette.

Hirdetés

A 2021-es németországi szövetségi választáson ellenzékbe szorult kereszténydemokraták érzéketlenséggel vádolták Lambrechtet, miután szilveszteréjszaka az utcáról küldött jókívánságaiban az ukrajnai összecsapásokra utalva az Európa szívében dúló háborúról elmélkedett, háta mögött hangos tűzijátékkal és ünneplő berliniekkel. A Tagesspiegel azt is a szemére vetette, hogy nem sikerült eltalálnia a megfelelő hangnemet sem, és a háborút „izgalmas szakmai élményként” festette le.

Ennél meredekebb ügyei is voltak a miniszternek, például amikor tavaly májusban kiderült, hogy húsvétkor a 21 éves fiát a Bundeswehr, a német hadsereg helikoptere szállította a népszerű észak-németországi nyaralószigetre, Syltre.

De mindezeknél az ügyeknél is nagyobb súllyal esett latba, vagyis ágyazott meg kényszerű lemondásának, hogy a 2021-es kinevezése óta forró háború vette kezdetét Ukrajnában. Lambrechtnek nemcsak a német hadsereg reformjával kellett volna megküzdeni – amellyel egyébként egyik elődjének sem sikerült –, hanem hadiipari és biztonságpolitikai feladatokkal is egy háború árnyékában. A védelmi miniszter külső, szövetségi (NATO-, illetve amerikai) elvárásoknak sem tudott megfelelni, és az Ukrajnának szánt visszafogott katonai támogatások miatt is bírálatok érték.

Molnár Tamás Levente, a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) kutatója szerint ha nem történik meg az orosz támadás, és nem tör ki háború Ukrajnában, akkor Christine Lambrecht még ellavírozhatott volna védelmi miniszterként.

Nem Lambrecht minisztersége alatt vált nyilvánvalóvá, hogy a Bundeswehr reformokra szorul. Az őt megelőző miniszterek sem tudtak válaszokat adni a strukturális hiányosságokra. Ellavírozhatott volna egy ideig, de az ukrajnai háború teljesen új helyzetet teremtett

– mondta a kutató az Indexnek.

Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Magyar–Német Intézetének igazgatója a lemondás okai közé sorolta, hogy nem azzal a sebességgel indult meg a Bundeswehr modernizálása, mint kívánatos lett volna. Az Ukrajnának szánt német fegyverszállítmányok körüli nehézségek és az ügyetlen kommunikációja miatt folyamatosan támadások kereszttüzében lévő miniszter körül az elmúlt hetekben még a kormányon belül is láthatóan elfogyott a levegő – tette hozzá a Magyar–Német Intézet igazgatója.

Szakértők már hosszú hónapok óta látszólagos érdektelenséggel és a politikai, illetve katonai szükségszerűségekre való rálátás hiányával jellemezték a miniszter munkásságát, aki bőven adott muníciót az ellenzék soraiból érkező kritikáknak is

– fogalmazott Bauer Bence.

Főhet a feje a kancellárnak

Lambrecht lemondása után Dominique Eigenmann, a svájci Basler Zeitung berlini tudósítója azt írta: Lambrecht túl későn vette észre, hogy teljesen elvesztette a belé vetett bizalmat. Aki őt követi, annak már korszakváltást kell levezényelnie.

Elemzésében a Tagesschau kifejtette, hogy Lambrechtnek sosem sikerült kikerülnie a negatív szalagcímekből. Egymást követték a különböző politikai hibák, amelyek gyakran ügyetlen kommunikációval párosultak. Sosem került igazán közel a Bundeswehrhez, és egyre több kétség merült fel azzal kapcsolatban, hogy alkalmas-e a rendkívül fontos védelmi tárca vezetésére. Az ellenzék többször is Lambrecht menesztését követelte, Olaf Scholz kancellár azonban sokáig kitartott mellette. A Szociáldemokrata Párt (SPD) soraiban sokan csodálkoztak, hogyan követhet el ilyen hibákat egy tapasztalt politikus, hiszen Lambrecht két és fél évtizede van a szövetségi politikában.

Olaf Scholz nem szereti, ha külső nyomásra kell cselekednie, nem szeret menet közben belenyúlni a kormánya összetételébe, de rossz személyi döntést hozott. Az mindenképpen vereség a számára, hogy módosítania kellett a csapatán, de ez nem jár a kancellár pozíciójának a gyengülésével

– vélekedett Molnár Tamás Levente.

A kutató azonban egy másik szempontot is megnevezett, amely miatt főhet a feje a kancellárnak az után, hogy Boris Pistoriust emelte a védelmi minisztérium élére. Scholz részéről ugyanis vállalás volt a koalíciós partner, a német Zöldek felé, hogy kormányában egyenlő lesz a férfi és a női miniszterek száma (gender balance). Lambrecht távozásával és Pistorius kinevezésével ez az egyensúly most felborult, hiszen jelenleg így 9 férfi és 7 női miniszter van. „Ez most feszültséget okoz, tüske a Zöldek és az SPD között” – tette hozzá Molnár Tamás Levente.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2023/01/23/nemetorszag-olaf-scholz-boris-pistorius-christine-lambrecht-vedelmi-miniszterium/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nyitva maradt ajtón szöktek ki a csimpánzok egy svéd állatkertben

Nyitva maradt ajtón szöktek ki a csimpánzok egy svéd állatkertben

Az intézmény közleménye szerint „nem megfelelő munkafolyamatok és emberi hiba” vezetett oda, hogy december közepén …