2022. január 19., szerdaMa Sára napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 342,00 Ft
2022.01.19. Sára Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 342,00 Ft
Kezdőlap / Külföld / Az ország legnagyobb vasúti katasztrófája éppen 105 éve történt

Hirdetés

Az ország legnagyobb vasúti katasztrófája éppen 105 éve történt

Királytemetés

Ferenc József magyar király és osztrák császár 68 évig volt uralkodó, 1867 előtt örökös királyként, majd az 1867-től létező Osztrák-Magyar Monarchiának lett a feje. A sokak számára máig megosztónak tartott király temetésére mégis rengetegen ellátogattak Magyarországról. A temetés napja 1916. november 30-ra esett.

Testét a Habsburgok hagyományos temetkezési helyén, a bécsi kapucinus kolostor Császári kriptájában helyezték végső nyugalomra. Halálhírére nemcsak Magyarországról érkeztek delegációk a temetési szertartásra, hanem a Monarchia minden országából is.

Tragédia tragédiát követ

Miután a temetési szertartás végetért, a magyar látogatók, akik tiszteletüket tették az egykori uralkodó sírjánál, felszálltak a Bécs-Budapest vonalon közlekedő gyorsvonatra. A vonatot – ami túlzsúfolt volt  – indulás előtt kettéosztották. Mivel Hazay Samu honvédelmi miniszter kocsiját Komáromnál kisorozták, így az eddig hátul közlekedő gyors került előre, amely egyébként Komáromtól kezdve megállás nélkül haladt tovább.

Azonban a herceghalomi állomáson a háromvágányos elosztás alapvetően jól működő fogaskereke megbicsaklott, ugyanis a grazi és a bécsi vonatoknak külön-külön vágányra kellett volna érkezniük. Viszont az állomásfőnök a „siető” gyorsvonatoknak engedve úgy döntött, hogy ugyanarra a vágányra tereli a bécsi vonatot, mint amin eddig a grazi állt. Azonban a grazi személyvonat másik vágányra áthelyezése során az előjelző készüléket elfelejtették beállítani, így 

Hirdetés

az utolsó pillanatban vette észre Vida István főmozdonyvezető a Bécsből érkező gyorsvonaton, hogy a jelzőkészülék átváltott „megállj!”-ra. Ez viszont már késő volt, és a hirtelen vészfékező vonat belecsapódott a grazi személyvonatba.

70 ember életét vesztette a tragédiában, 180-an pedig megsérültek. A magyar vasúti történelem legsúlyosabb katasztrófájaként tartják számon a herceghalmi balesetet.

Szétszóródott roncsok Herceghalomnál

Szétszóródott roncsok Herceghalomnál

Fotó: Wikipédia

A következő napok a halottak azonosításával, az eset felmérésével telt. A vasút vezetősége már másnap lemondott, a hozzátartozók által nem azonosított utasokat a MÁV saját költéségén a biatorbágyi temetőben temette el.

A tragédiát követő szakszerű felülvizsgálat a következő hibákat tárta fel:

  1. Már a győri forgalomirányítók részéről hibás döntés volt a kiélezett forgalmi helyzetben a blokktávolságra haladó gyorsvonatrészek közlekedtetése.
  2. Az állomásfelvigyázó tévesen feltételezte, hogy az áthaladó vonatok közötti öt percben a gyengébb teljesítményű gőzmozdonnyal a túlterhelt személyvonat […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/kulfold/2021/12/01/a-legnagyobb-vasuti-katasztrofa/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Lavrov rászólt az amerikaira, hogy ne terjessze az orosz agresszióról szóló spekulációkat

Lavrov rászólt az amerikaira, hogy ne terjessze az orosz agresszióról szóló spekulációkat

Arra hívta fel Szergej Lavrov orosz külügyminiszter amerikai hivatali partnerét, Antony Blinkent, hogy ne hangoztassa …